‘Boze kok’ Anthony Warner maakt gehakt van onwetenschappelijke opvattingen over wat we wel en niet zouden moeten eten.

quinoa
Als Anthony ‘Angry Chef’ Warner klaar is met een voedingshype, blijft er niet meer dan een zielig hoopje van over. Beeld: Thinkstock

Geloof je er ook geen ene snars van dat je af en toe even moet ‘detoxen’ met een sapdieetje om je lichaam te reinigen? Dat je per direct moet stoppen met het eten van gluten, brood, of wat op dat moment dan ook het ‘slechte voedsel van de dag’ is? Dat suiker het ultieme kwaad is, of dat er zoiets bestaat als een superfood, dat op onverklaarbare wijze superieur is aan alle andere vormen van voedsel? Erger je je aan quinoa-happende hipsters die handelen in voedselzekerheid en het monopolie claimen op wat je nodig hebt om je lichaam gezond te houden? Stop dan met zoeken, want wij hebben je ultieme medestander gevonden.

Anthony Warner, wetenschapsjournalist en kok op bestelling voor de voedingsindustrie, stond tot nog toe vooral bekend om zijn blog The Angry Chef, waarin hij van leer trekt tegen allerlei onwetenschappelijke voedingshypes. Dat doet hij trouwens met veel meer humor en nuance dan zijn boze-kok-imago doet vermoeden.

Misschien wel daarom dat uitgeverij Omniboek ervoor koos om de Nederlandse titel van zijn eerste boek te wijzigen naar het ietwat cryptische De eetwijze(r). In zijn boek vertelt Warner met verve over wat hij ‘de poort naar de pseudowetenschap’ noemt: onze neiging om verbanden te zien waar ze niet zijn, zoals het door hem aangehaalde voorbeeld van de haas die steeds naast kievitseitjes opdook en zo de legende van de paashaas veroorzaakte. Terwijl die hazen in werkelijkheid natuurlijk geen ene mallemoer met die eitjes van doen hadden.

Net zo gaat het soms met voedingshypes, stelt Warner. Iemand gaat het volgende wonderdieet volgen en ineens, als ware het een ingreep van boven, loopt zijn of haar gezondheid weer op de rails. Het is niet gek dat iemand vervolgens heilig in dat dieet gelooft, zelfs al is er wetenschappelijk absoluut geen bewijs geleverd van de effectiviteit.

Gwyneth Paltrow is veelvuldig de pineut

Die illusie is zo krachtig dat de profeten van de voedingshypes er vermoedelijk zelf in geloven. Mensen zoals de Amerikaanse actrice Gwyneth Paltrow – veelvuldig de pineut in dit boek – lanceren het ene na het andere belachelijke voedingsadvies, maar leven daar zelf ook naar. De Paltrows van deze wereld zijn daarom niet kwaadaardig, meent Warner, ze snappen het alleen allemaal niet zo goed.

NEW SCIENTIST BOEK VAN DE MAAND FEBRUARI 2018
De eetwijze(r) – Onzin en waarheden over eten ontmaskerd

Anthony Warner
€ 20,00
Bestel in onze webshop

In de rest van het boek komen allerlei verkeerd begrepen ideeën over voeding aan bod. Zoals de misplaatste hang naar ‘schoon eten’, het foutieve idee dat alles dat ‘natuurlijk’ is ook beter voor je is, en het paleodieet
– het ultieme zwarte gat van de voedingswereld dat rücksichtslos elk restje gezond verstand opslurpt. Ook serieuzere onderwerpen, zoals het gebrek aan nuance in de berichtgeving over wetenschappelijk onderzoek
naar het verband tussen bepaalde voedingsmiddelen en kanker, passeren de revue.

De eetwijze(r) is een heerlijk boek, dat de lezer op het hart drukt om zelf na te denken en om mensen die dingen zeker weten bij voorbaat te wantrouwen. Het leert je bovenal om potverdorie eindelijk weer een beetje te gaan genieten van wat je eet.

Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.

Lees verder: