Fascinerende poolgebieden

De polen hebben een mystieke aantrekkingskracht, schrijft wetenschapsjournalist Nienke Beintema in het voorwoord op haar boekje De poolgebieden – voor in bed, op het toilet of in bad.

IJsberg. Bron: Wikimedia Commons/Marianocecowski
IJsbergen dragen bij aan de mystieke aantrekkingskracht van de poolgebieden.
Bron: Wikimedia Commons/Marianocecowski

En gelijk heeft ze: die onherbergzame regio’s vol extreme temperaturen en bijzondere diersoorten spreken ieder tot de verbeelding. Het is een onderwerp waar Beintema zich dan ook met zichtbaar genoegen op stort, in de korte hoofdstukjes die alle boekjes in de reeks ‘voor in bed, op het toilet of in bad’ kenmerken.

Dat betekent overigens niet dat Beintema beknibbelt op leuke informatie. Zo leer je in slechts drie pagina’s wat qanisqineq is (ijs dat op het water drijft) en hoe dit Groenlandse woord tot stand is gekomen – inclusief een minicursus tellen in het Groenlands.
Het enige nadeel is dat het boekje daardoor zo propvol prettig opgeschreven informatie zit dat het lettertype wel erg klein is uitgevallen. Lezers met slechte ogen moeten dus oppassen.

De poolgebieden voor in bed, op het toilet of in bad
Nienke Beintema
BBNC Uitgevers
€ 9,95

Over de auteur

George van Hal

George van Hal is wetenschapsjournalist en coördinerend redacteur bij New Scientist. George studeerde sterrenkunde, is zelfverklaard sciencefiction- en filmfanaat, en schreef daarover het boek Robots, aliens en popcorn. George zit op Google+ en Twitter. Meer informatie over George en zijn artikelen is te vinden op zijn website.Plaats een reactie