In Nikola Tesla: miskend uitvinder van de moderne tijd beschrijft Richard Munson het leven van de wereldberoemde uitvinder Nikola Tesla. Tesla, vooral bekend als de man achter de wisselstroom, betekende enorm veel voor de moderne wetenschap.

Met zijn enorme smetvrees zou Tesla een fel voorstander zijn geweest van het huidige social distancing. In zijn jeugd liep hij cholera en malaria op, waar hij erg ziek van werd. Zelf beweerde hij op sterven na dood te zijn, maar hij schijnt nogal van overdrijven te hebben gehouden. Hij zou in elk geval nooit over zijn angst voor ziektewekkers heenkomen en bleef het liefst ver bij iedereen uit de buurt. Aan handen schudden waagde hij zich al helemaal niet, zo vertelt Richard Munson in de nieuwe biografie over Nikola Tesla.

Niet over rozen

Tesla had verder nog flink wat eigenaardigheden. Zo moest en zou hij overal heenlopen in een drievoud aan stappen en beweerde hij koorts te krijgen als hij een perzik zag. Of deze eigenaardigheden kwamen doordat hij briljant was of juist bijdroegen aan zijn genialiteit – zo kon hij ook complexe motoren volledig in zijn verbeelding bouwen en testen – zal altijd een mysterie blijven.

Wat vooral duidelijk wordt in dit boek is dat het leven van Tesla niet over rozen ging. Zijn hele leven vocht hij voor erkenning van zijn vader, die zijn zoon het liefst priester had zien worden en nergens van onder de indruk leek te zijn. Zijn moeder was met haar enorme vindingrijkheid en ijver juist een groot voorbeeld voor Tesla. Toen hij tijdens zijn studie afgleed en werd gearresteerd, hielp zijn moeder hem weer op het rechte pad te komen.

Realiteit of fantasie?

Ook later in zijn leven zou Tesla grote ups en downs meemaken. Hij ontwierp belangrijke wisselstroomapparaten en wist met zijn uitvindingen de wereld van de elektriciteit te veranderen. Zijn lange concurrentie met Thomas Edison, die overtuigd was van gelijkstroom, eindigde in een overwinning en grote bekendheid voor Tesla. Niet alleen zijn uitvindingen rondom wisselstroom waren baanbrekend, hij bedacht het principe van de radio, bouwde de eerste waterkrachtcentrale en ontwikkelde de Tl-buis.

Tesla had zijn hele leven moeite met in de realiteit blijven. Zeker op latere leeftijd worstelde hij hiermee. Hij had wilde ideeën over draadloze elektriciteit, gedachtenlezen en communicatie met ruimtewezens.

Dit boek neemt een diepe duik in zowel het professionele als persoonlijke leven van Tesla. Hoewel het soms wat afstandelijk is geschreven valt er niet te twisten dat het een uniek kijkje geeft in wat Tesla zo’n bijzondere man maakte en heerlijk wegleest.

Tesla voorplat
Nikola Tesla: miskend uitvinder van de moderne tijd is door New Scientist verkozen tot boek van de maand juni 2020. Het is te bestellen in onze webshop.