Het is augustus 2013 en in Londen presenteert Mark Post van de Universiteit Maastricht ten overstaan van de verzamelde wereldpers de eerste ‘kweekvleesburger’. Deze hamburger is gemaakt van vlees dat wetenschappers in het lab hebben gemaakt. Het is de eerste burger die nergens in zijn ontstaansgeschiedenis ook maar in de buurt van een echte koe is geweest.

Het kweekvlees kookboekHoewel de voordelen van kweekvlees in potentie groot zijn, laat de praktische haalbaarheid en efficiëntie van het productieproces nog behoorlijk te wensen over. Maar Koert van Mensvoort en Hendrik-Jan Grievink nemen met dit kookboek desondanks alvast een voorschot op een kweekvleesminnende toekomst.

Vleesbom

Ze benaderden koks, ontwerpers en kunstenaars om recepten met het nieuwe labvlees te bedenken en bundelden het resultaat. Het levert gerechten op die je voor het overgrote deel nog niet kunt maken. Wie bij de slager vraagt naar ‘kweekkarbonaadjes’, ‘lab parels met lardosmaak’ of ‘dodo nuggets’ zal voorlopig nog met een lege tas naar huis gaan.

Met kweekvlees kun je mooie gerechten maken, zoals deze vleesfruittaart.
Met kweekvlees kun je mooie gerechten maken, zoals deze vleesfruittaart.

Met mooie illustraties en realistisch aandoende recepten weten de auteurs het boek desondanks een verrassend geloofwaardig gevoel mee te geven. Blader van recept naar recept en je begint al snel te geloven dat je vanavond daadwerkelijk de vleesbom (op basis van braadkweekkippenvlees en braadkweekeendenvlees) of de zogeheten ‘vleesfruittaartjes’ op tafel kunt toveren. Zoals gezegd, het blijft vooral bij dromen. Het kweekvleesboek is de ultieme gids voor een gastronomische toekomst die misschien wel nooit zal bestaan.

Het kweekvlees kookboek
Koert van Mensvoort & Hendrik-Jan Grievink
BIS Publishers
Bestel in onze webshop

Lees ook: