Amsterdam (NL) – Onderzoekers pakken kanker selectief aan met kleine stukjes DNA.


Amsterdamse biologen beproeven een nieuwe methode om kankercellen selectief te doden. Ze gebruikten een methode waarbij synthetische stukjes DNA – zogenaamde antisense fragmenten – de groei van tumoren remmen. Gezonde cellen blijven onbeschadigd.

De wetenschappers gebruikten stukjes antisense-DNA die één kopie uitschakelen. Daarbij schakelen de fragmenten een gen uit dat een cruciale rol speelt bij de vorming van alle eiwitten. Zonder eiwitvorming kunnen de cellen niet overleven en gaan de tumorcellen dood. Gezonde cellen blijven leven. Die hebben immers nog een gezonde kopie.
Voor deze methode maakten de onderzoekers van het Neurozintuigenlab van het academische ziekenhuis in Amsterdam van een belangrijk verschil tussen kankercellen en gezonde cellen: een tumorcel heeft van veel genen slechts één kopie terwijl diezelfde genen in gezonde cellen in, niet geheel identieke, tweevoud aanwezig zijn.
Muizen kregen de antisense fragmenten met een onderhuids pompje toegediend. Via de bloedbaan bereikten de fragmenten vervolgens de tumorcellen. De antisense-therapie blijkt verre van 'onzinnig'. In het tijdschrift Cancer Research melden de onderzoekers dat de behandeling bij muizen aanslaat. “Maar, “waarschuwt Frank Baas, hoofd van Neurozintuiglab, “dit is pas een eerste stap. De weg naar de kliniek is nog lang.”

Frédérique Melman