Marihuana verslechtert de kwaliteit van het sperma, blijkt uit een vergelijkende studie.

Aan de State University of New York in Buffalo onderzochten Lani Burkman en Herbert Schuel de effecten van marihuana op de vruchtbaarheid, omdat bekend is dat sperma reageert op de actieve stof in marihuana.
De testgroep bestond uit tweeëntwintig mannen die gemiddeld veertien keer per week marihuana rookten. Als controle diende een groep niet gebruikende mannen die een kind hadden verwekt en dus aantoonbaar vruchtbaar waren.

Het ingezamelde sperma werd getest op kwaliteitscriteria als volume en het aantal zaadcellen. Ook is gekeken naar de beweeglijkheid van de cellen en of ze hyperactief konden worden, een fase van zeer snel zwemmen als de zaadcel de eicel nadert.

Op eigen houtje fitnessen oorzaak van veel blessures
LEES OOK

Op eigen houtje fitnessen oorzaak van veel blessures

Een op de vijf Nederlanders doet aan fitness. Dat leidt tot een miljoen blessures per jaar. Bewegingswetenschapper Lisa Noteboom onderzocht hoe die ku ...

Er blijken verschillen tussen de twee groepen. De wiet-rokers produceren minder sperma dan de niet-rokers. Verder is in hun zaad de hyperactivatie verstoord. De cellen worden te vroeg hyperactief en ‘branden op’ voordat ze de eicel kunnen bereiken.

Het onderzoek is een vervolg op in-vitro-onderzoek met sperma. Een signaalsysteem gebaseerd op een lichaamseigen cannabisachtige verbinding speelt een belangrijke rol bij de bevruchting.

Onderzoek naar de werking van cannabis heeft een receptor opgeleverd voor een lichaamseigen cannabisachtige signaalstof, anandamide. De naam is afgeleid van een woord uit het Sanskriet; ananda betekent genot. Deze receptor reageert ook op tetrahydrocannabinol (THC), de actieve stof in wiet.

Synthetisch anandamide en THC veranderen niet alleen het zwemgedrag van een zaadcel, ze belemmeren ook de reacties die de buitenkant van de eicel doordringbaar maken voor het kopje van de zaadcel. Mogelijk speelt de anandamide-receptor een rol bij nog onbegrepen vormen van onvruchtbaarheid.

Bart Garvelink