‘Wie de hele dag zit, heeft ’s avonds nergens zin meer in. Da’s logisch’

Breng jij ook de hele werkdag zittend achter je computer door? Dan ben je he-le-maal fout bezig, stelt hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Erik Scherder. Foto: Bob Bronshoff
Erik Scherder is dol op hersenen. Foto: Bob Bronshoff

Scherder is overtuigd van een sterk verband tussen fysieke beweging en de hersenen. Hij maakt zich dan ook grote zorgen om de gezondheid van onze hersenen, nu de meesten van ons een zittend bestaan leiden.

In een interview met New Scientist zegt hij:

‘Als je acht tot tien uur stilzit, dan zakt je insulinehuishouding in. Zo ver moet je het niet laten komen. Na twee of drie uur zitten ben je al helemaal fout bezig. Dan moet je er alweer voor zorgen dat die stofwisseling op gang komt. Als je het echt heel gezond wilt doen, is de maximale zittijd vier tot vijf uur per dag. En dan moet je het echt afwisselen.

‘Wat je in een gemiddeld kantoor ziet, is desastreus. Hoe kan je bovendien verwachten dat je ’s middags nog tot een goed idee komt als je de hele dag gezeten hebt? Die frontale lob zakt als het ware gewoon tot op je wenkbrauwen tegen het einde van de dag. Je hebt nergens meer zin in. Dat is toch logisch?’

Lees het hele interview in New Scientist #25. Koop in de winkel, bestel online, of lees in Blendle.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees ook: 

9 Reacties

 • Erwin overdijk

  | Beantwoorden

  Toch mooi dat eindelijk een wetenschapper hier iets over meldt. Maar wel vreemd dat het niemand opvalt, dat je na 4-5 uur zitten en zonder een driegangen maaltijd helemaal niet meer kan nadenken ! De basis voor goede ideeen is nwe indrukken opdoen en dus bewegen, rustig aan doen, niet stressen en goed eten !

 • Martijn

  | Beantwoorden

  Voor mij schijnt het geen verrassing te zijn, gegeven het feit dat ik zelden na het middaguur mijn prestaties van de ochtend evenaar en pas in de avond weer eenzelfde helderheid bij mezelf bespeur, als ik niet te vermoeid ben.

  Ik zie evenwel ook niet echt de uitweg. Of ik thuis werk of op kantoor, mijn baas staat mij flexibiliteit toe, maar enkel buiten het venster van 8:30 uur tot 17:00 uur. 🙂

 • Wilfred Romijn

  | Beantwoorden

  Goed dat Erik Scherder aan de bel trekt en dat dit besef nu ook in Nederland begint door te dringen. @Martijn er is een uitweg 🙂 We hebben hier een sta-zit bureau voor ontwikkeld waar je ook nog mee gezien kan worden (www.misterbrightlight.com). Onder meer met een app die je daadwerkelijk stimuleert wordt om regelmatig staand te werken. Je krijgt vervolgens teruggekoppeld wat je gezondheidswinst is geweest ten opzichte van zittend werken.

 • Rik Vandenkerckhove

  | Beantwoorden

  Best interessant maar als full time rolstoel’zitter’ heb ik weinig keuzemogelijkheid. Alleen een goede publieke sportinfrastructuur kan me van voldoende beweging voorzien. Mobiliteit door zowel eigen en openbaar vervoer is onnodig gecompliceerd, toegang tot binnen- en buitensportaangelegenheden vereist nog meer maatschappellijke inspanning. Het principe dat lichaamsbeweging goed is voor de mentale scherpte is nochtans niet nieuw getuigt de niet zo recent geformuleerde spreuk “Mens sana in corpore sano”.

 • iCloudYou

  | Beantwoorden

  Mijn corebusiness is e-commerce waarbij het stoelzitten en aan het scherm werken tot mijn dagelijkse activiteiten behoren.
  Sinds een half jaar heb ik last van mijn geheugen, zowel het korte als het lange termijn geheugen gaat zienderogen achteruit. 1 maand geleden bezocht ik mijn huisarts die vlak voor zijn vertrek stond vanwege zijn pensioengerechtigde leeftijd.
  Na een uitgebreid bloedonderzoek vanwege mogelijke vitaminetekorten en een inspanningstest bleek alles in prima topvorm te zijn.
  Mijn aan de huisarts voorgelegde klacht “zuurstoftekort in de hersenen” dacht ik dat de oorzaak was. Mijn verzuring en snelle verkramping in de gewrichten en spieren dacht ik dat ook hieraan een gevolg zou zijn.
  Bij mijn tweede bezoek aan (mijn nieuwe) huisarts herhaalde ik mijn klacht en mijn visie op de oorzaak. Het antwoord van mijn huisarts is, er bestaat geen relatie tussen een zuurstoftekort en de inspanningcapaciteit van de hersenen.
  Niet tevreden met antwoord gaf ik aan mij te beraden over een neurologisch onderzoek.
  Erik Scherder heb ik eerder leren kennen via Universiteit v. Nederland. Hij komt bij mij over als een zeer kundig man waarvan ik over dit onderwerp nog veel wil lezen.
  Erik Scherder, dank voor je bericht.
  Ik ben ervan overtuigd dat het probleem in de zuurstoftoevoer ligt. Ben zeer benieuwd of er blijvende schade is en de mogelijkheden hoe ik kan herstellen.

 • Marjoleon van Arnhem

  | Beantwoorden

  Hr. Scherder heeft natuurlijk gelijk. Maarre even onder ons: welke ‘gek’ laat zich nou 8u per dag opsluiten in een kantoor achter een compu ? Kijk naar de natuur,apen en kinderen. Dan weet je waar het leven voor bedoeld is. Bewegen bewegen en nóg eens bewegen. Af en toe een slaapje op zijn tijd en weer met de kippen op stok. Mij niet gezien in een hokje/kantoortuin en een beeldscherm. Rust roest. Ik ben lekker bezig, binnen en buiten en ook veel wandelen en fietsen met de hond.

  • L

   | Beantwoorden

   Beste Marjolein, ik vind dat je de hardwerkende, vaak met een 40-urige werkweek, en ja dus ook bureau zittende Nederlander te kort doet..

 • Sandra Schulze

  | Beantwoorden

  Het geheim van fit blijven op de werkplek zit m in de afwisseling. hele dagen zitten is niet goed voor de mens, hele dagen staan of fietsen evenmin. Je wint al veel om van zitten naar staan of fietsen te switchen (en vice versa) de trap te nemen in plaats van de lift en zélf je koffie te halen in plaats van je collegae te laten lopen.
  Wanneer je dan tóch veel moet zitten (niet alle beeldscherm gerelateerde werkzaamheden kunnen al fietsend worden uitgevoerd) zorg dan voor een goede bureaustoel. De nieuwste generatie (goede!) bureaustoelen voorkomen een starre zithouding en zorgen dat je ongemerkt de hele dag in beweging bent, en de week zowel fysiek als mentaal fitter afsluit.

 • gerda laan

  | Beantwoorden

  Goed nieuws voor scholieren toch? Goed op jouw stoeltje kunnen zitten is verplicht om schoolopleiding te kunnen volgen. Maar kennelijk wordt je daar juist alleen maar dommer van. Zou het onderwijs nu ook wat doen met deze bevindingen?

Plaats een reactie