Met de steeds sneller wordende dataverbindingen komt televisie via internet steeds dichterbij. De kwaliteit is nog bar slecht en het plaatje is heel klein.


Een stapje terug en je hebt de camera die om de zoveel seconden een nieuw beeldje stuurt. Zulke webcams staan op de meest gekke plaatsen. Sommige mensen zetten hem in de keuken, anderen in de huiskamer en weer anderen verdienen hun brood met een zeer veilige, nieuwe variant op het oudste beroep. Op de Camcentralsite staan honderden nette camsites in rubrieken geordend.

Een site van de NASA geeft met maar liefst twaalf cameraÕs tegelijk een beeld van fabrieksruimten, de lanceerplaats, het commandocentrum en het aftellende beeldscherm.
Van heel andere orde is de Italiaanse Etna-site met elke dertig seconden een nieuw beeldje van EuropaÕs actiefste vulkaan, de Etna. Andere sites geven beelden van de Popocatepetl in Mexico en Mount Fuji in Japan.
Dichter bij huis, op het vliegveld van Gen*ve, staat ook een webcam. De meeste beweging komt niet van de vliegtuigen, maar van de autoÕs die op de snelweg langsrazen.

De winter is dan wel in Belgi‘ en Nederland voorbij; in Finland ligt nog volop sneeuw en ijs. Deze Finse site geeft naast de temperatuur en luchtdruk ook informatie over de windsnelheid en de gevoelstemperatuur.
Heel futuristisch en nog traag werkend is de bestuurbare camera van Reutlingen. Met een soort afstandsbediening zou het mogelijk moeten zijn om zelf te bepalen wat de camera filmt. Voor de dierenliefhebber, tenslotte, biedt de site van Discovery mooie beelden van vleermuizen, pingu•ns, jachtluipaarden, haaien en orang-oetangs.

David Redeker