Lonsdaleiet, een vreemd materiaal dat wetenschappers lange tijd achter de oren deed krabben, blijkt een vorm van diamant te zijn. Lonsdaleiet heeft echter een onregelmatige roosterstructuur.

Lonsdaleiet van de Canyon Diablo-meteorietkrater in Arizona. Bron: Arizona State University/Laurence Garvie
Lonsdaleiet van de Canyon Diablo-meteorietkrater in Arizona.
Bron: Arizona State University/Laurence Garvie

In gewone diamanten zitten deeltjes netjes in regelmatige driedimensionaal roosters. Dat is niet het geval in lonsdaleiet. Dit materiaal lijkt daarom het onregelmatig gevormde, lelijke broertje van diamant te zijn. Amerikaanse wetenschappers hebben nu aangetoond dat dat vermoeden klopt. Lonsdaleiet is precies als diamant, maar zijn kristalrooster zit bomvol foutjes en onregelmatigheden.

Bakstenen muurtje

‘De meeste kristallen hebben regelmatig herhaalde structuren, zoals bakstenen in een muur’, zegt onderzoeker Peter Buseck in een persverklaring. Een kristalstructuur kan echter defecten bevatten, zoals het geval is in lonsdaleiet. ‘Defecten zitten hier en daar in de diamantstructuur, net zoals een muur hier en daar een halve baksteen kan bevatten, of juist een langere baksteen, of een rijtje stenen dat niet uitlijnt met de rest van de stenen.’

Is het aardse magneetveld de weg kwijt?
LEES OOK

Is het aardse magneetveld de weg kwijt?

Volgens sommigen kan het aardmagneetveld elk moment omkeren. Is er reden tot zorg?

Meteorieten

Lonsdaleiet ontstaat onder de enorme druk van meteorietinslagen. De defecten in het vreemde materiaal zijn waarschijnlijk het resultaat van de enorme schokgolven waarmee zo’n inslag gepaard gaat.

Bijna vijftig jaar geleden troffen wetenschappers het materiaal aan in een inslagkrater in Arizona. Sindsdien zien wetenschappers de aanwezigheid van lonsdaleiet in een vermoedelijke krater als ‘smoking gun’ dat er inderdaad een ruimterots is neergestort.

Lees ook: