Amerikaanse meteorologen bewijzen dat vliegverkeer het weer beïnvloedt.

Na de aanslagen van 11 september moest de burgerluchtvaart in de Verenigde Staten drie dagen aan de grond blijven. Meteoroloog David Travis analyseerde samen met collega’s de gegevens van vierduizend Amerikaanse weerstations over deze unieke periode. Hij stelde onomstotelijk vast dat intensief vliegverkeer een grote invloed heeft op het weer.

In de vliegtuigloze periode was het overdag meetbaar warmer en ‘s nachts kouder dan normaal. Het verschil tussen de dag- en nachttemperaturen nam met ongeveer één graad toe. Vooral de maxima veranderden.

Wat gebeurt er als de permafrost ontdooit?
LEES OOK

Wat gebeurt er als de permafrost ontdooit?

Door de opwarming van de aarde dooit de permafrost in rap tempo. Aardwetenschapper Niek Jesse Speetjens deed onderzoek naar de gevolgen.

Het ontbreken van de bekende condensatiestrepen van vliegtuigen, ofwel ‘contrails’, vormt de oorzaak van de temperatuurveranderingen. Contrails kunnen zich uitsmeren tot een ijle bewolking. Deze tempert het nachtelijk warmteverlies, terwijl het overdag een deel van de zonnestraling blokkeert. Zonder die bewolking wisselt de temperatuur gedurende een etmaal veel sterker.

Mirjam Leunissen