Hou je wel van een mooi panorama? Dan zal dit buitenaarde snapshot je de adem benemen. Nasa’s Jet Propulsion Laboratory heeft deze week een miljard-pixels grote foto vrijgegeven van het landschap van Mars.

Klik hier voor het panorama.

Leuk spelletje: spot de vreemdste Mars-steen. Dit exemplaar heeft de vorm van een vogel. Bron: NASA/JPL-Caltech/MSSS
Leuk spelletje: spot de vreemdste Mars-steen. Dit exemplaar heeft de vorm van een vogel.
Bron: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Marsrover Curiosity stuurde tussen 5 oktober en 16 november negenhonderd beelden naar de aarde. Nasa heeft de foto’s nu netjes aan elkaar geplakt, waardoor je vanuit de ogen van Curiosity de rode planeet in ongelofelijk detail kunt bekijken. Sommige foto’s zijn lichter dan andere, doordat ze op verschillende tijdstippen van een marsdag zijn gemaakt. Ook verschilt de helderheid van de foto’s, afhankelijk van hoe stoffig de omgeving was toen Curiosity het plaatje schoot.

Heino Falcke fotografeerde als eerste een zwart gat: ‘Nog mooier dan ik al die tijd had verwacht’
LEES OOK

Heino Falcke fotografeerde als eerste een zwart gat: ‘Nog mooier dan ik al die tijd had verwacht’

Heino Falcke, hoogleraar radioastronomie, maakte in 2019 de eerste foto van een zwart gat. Op dit moment doet hij onderzoek n ...

Het interactieve panorama is te vinden op de website van Nasa. Je kunt de richting van je blik veranderen en inzoomen om zelfs de kleinste details te bekijken. Een kleinere versie van bijna 160 MB is ook direct te downloaden.

Het 360° kiekje laat de plek zien waar Curiosity voor het eerst zand schepte. De winderige, rotsachtige omgeving draagt de naam Rocknest. Aan de horizon is Mount Sharp te zien, waar Curiosity momenteel naar op weg is.

Benieuwd naar meer foto’s van Curiosity? Elk beeld dat de marsrover maakt verschijnt op een publieke website van Nasa.