Een inentingscampagne tegen griepvariant H2N2, die in de jaren vijftig en zestig veel mensen het leven kostte, heeft ‘zeer de voorkeur’. Dat schrijven drie Amerikaanse artsen in het vakblad Nature.

De drie, onder leiding van de vooraanstaande viroloog Gary Nabel van het Vaccine Research Center in Maryland, wijzen erop dat de resistentie tegen H2N2 afneemt, omdat alleen ouderen die griep hebben gehad. De griep ‘gaat nog steeds rond onder vogels en varkens en kan gemakkelijk terugspringen op de mens’, aldus de onderzoekers in Nature.

Maar niet iedereen is overtuigd. ‘Je kunt ook wel schuilkelders bouwen tegen meteorieten’, zegt de Vlaamse epidemioloog Luc Bonneux desgevraagd. ‘Je moet problemen pas oplossen als ze er zijn. En van de komende pandemie weten we zo goed als niks.’

Mysterie van de quantumlinzen: wisselen peulvruchten geheime signalen uit?
LEES OOK

Mysterie van de quantumlinzen: wisselen peulvruchten geheime signalen uit?

Onderzoekers vragen zich af wat het doel is van zogeheten biofotonen. Hebben we hier te maken met een soort plantaardige quantumcommunicatie?

Pandemie

In 1957 en 1968 was de H2N2-griep verantwoordelijk voor twee pandemieën, die volgens Nabels gegevens in totaal 1 tot 4 miljoen mensen het leven hebben gekost. Daarna verdween het virus bij de mens. Maar onder dieren is het nog altijd wijdverbreid.

En dat terwijl een vaccin tegen H2N2 wel bestaat, maar momenteel niet op grote schaal wordt geproduceerd. Daarin moet verandering komen, stelt Nabel, op zijn minst door voorbereidingen te treffen voor massaproductie, maar liefst nog door nu alvast preventief te vaccineren.

Zeg dat maar niet tegen Bonneux, die ook scherpe kritiek had op de ophef rondom de Mexicaanse H1N1-griep van 2009. ‘We moeten hier toch echt eens mee ophouden’, zegt hij door de telefoon.

Antibiotica

Bonneux wijst erop dat de ernst van de H2N2-griep wordt overdreven. ‘Volgens de officiële kwalificatie van de WHO was het een milde tot matige pandemie. Helemaal niet zo indrukwekkend dus.’

Dat er desondanks veel mensen overleden, komt vooral omdat antibiotica destijds nog niet overal beschikbaar waren, meent Bonneux. ‘En de meeste sterfte ontstaat doordat grieppatiënten er ook een bacteriële infectie bij krijgen. Je kunt die sterfte van toen dus niet zomaar extrapoleren naar nu.’

Bonneux maakt zich overigens weinig zorgen. ‘Een gewone pandemie kunnen we zonder problemen opvangen. Er zullen meer mensen ziek worden en er zal onder bejaarden wat oversterfte zijn, maar de echt ernstige sterfte kunnen we afvangen door adequate behandeling.’

Nabel ziet dat uiteraard anders. ‘Een overwogen en doordachte strategie voor H2N2-vaccinatie zal levens redden en een grote wereldwijde volksgezondheidscrisis voorkomen’, is zijn overtuiging.