De Belgische chemiereus Solvay is gestart met de recycling van buigzaam pvc. Met deze wereldprimeur wil Solvay de milieubalans van pvc sterk verbeteren.

Recycling van buigzaam pvc (polyvinylchloride) was tot voor kort een nachtmerrie. Het Belgische chemiebedrijf Solvay werkte aan een oplossing en startte in februari 2002 met de eerste industriële recycleringseenheid in het Italiaanse Ferrara.

Buigzaam pvc komen we tegen in autosturen, dashboards, vloerbedekkingen, medicijnverpakkingen, afdekzeilen, elektrische kabels en tuinslangen. Voor al deze toepassingen wordt het pvc gemengd met andere materialen: elektrische kabels bevatten koper en rubber, op de medicijnverpakking komt een laag aluminiumfolie en in de zeildoeken zitten polyestervezels verwerkt. Al die toevoegingen maakten recycling van soepel pvc bijna onmogelijk.
Deze recyclingproblemen doen zich veel minder voor bij hard pvc, zoals gebruikt in plastic raamkozijnen, bouwprofielen, afvoerbuizen, elektriciteitsbuizen en dakgoten. Deze pvc-soort kan eenvoudig mechanisch worden gerecycled en omgesmolten.

Heino Falcke fotografeerde als eerste een zwart gat: ‘Nog mooier dan ik al die tijd had verwacht’
LEES OOK

Heino Falcke fotografeerde als eerste een zwart gat: ‘Nog mooier dan ik al die tijd had verwacht’

Heino Falcke, hoogleraar radioastronomie, maakte in 2019 de eerste foto van een zwart gat. Op dit moment doet hij onderzoek n ...

De recyclage-eenheid in Ferrara zal per jaar 10.000 ton soepel pvc terugwinnen uit het isolatiemateriaal van elektrische kabels. De fabriek werkt volgens het Vinyloop-procédé, dat door de onderzoeksafdeling van Solvay in Brussel is ontwikkeld. Het buigzame pvc wordt vermalen en verstrooid in een tank met organische oplosmiddelen. Alleen het pvc lost op, de andere componenten bezinken en worden afgecentrifugeerd. Vervolgens verdampt men het oplosmiddel en blijven zuivere pvc-korrels over. Die zijn perfect te gebruiken voor nieuwe kabelisolatie, tuinslangen of medicijnverpakkingen. Bovendien worden de oplosmiddelen volledig hergebruikt: het hele procedé verloopt in een gesloten circuit.

Solvay heeft nog een tweede Vinyloop-eenheid in de steigers staan. Die zal zich toeleggen op de verwerking van dekzeilen en andere weefsels die zijn gecoat met pvc. Deze recyclingfabriek zal in 2004 operationeel zijn. Verder bevindt een zestal projecten in Europa, Canada en Japan zich nog in de studiefase.

De inspanningen van Solvay passen in een actief beleid dat gericht is op een duurzame en schone chemische productie. Het bedrijf neemt zijn verantwoordelijkheid voor de recycling en de milieuvriendelijke opruiming van de producten die het zelf maakt.

Peter Raeymaekers