Meylan (F) – France Telecom ontwerpt een modern jasje dat oplichtende en bewegende beelden laat zien.


Een onderzoeksteam van France Telecom heeft een 'textiel' van plastic glasvezels ontworpen. Het materiaal dat diverse beelden weergeeft, heeft veel weg van een buigzame tv.
Wetenschappers maakten al eerder textiel dat bestaat uit vele light emitting diodes (leds). In principe zouden ze een buigzame beeldbuis van vele leds kunnen maken. De glasvezels van de Telecomgroep zijn echter aantrekkelijker, omdat ze sterk en goedkoop zijn en gemakkelijk te weven zijn. Bovendien zijn slechts enkele halfgeleider lampjes nodig.
Totnogtoe maakten Emmanuel Deflin en zijn collega's van het Franse telecombedrijf France Telecom in Meylan alleen een jas. De jas is geweven van glasvezels die een dikte hebben van een haar. Het geheel vormt een raster van acht bij acht vierkante beeldpunten van enkele centimeters. Door punten in een patroon aan of uit te zetten vertoont de jas grove, maar goed te onderscheiden symbolen zoals cijfers.
De draden werken anders dan de doorsnee glasvezel. Normaal vangen glasvezels het licht in de draad. Ze lijken transparant en gloeien alleen aan het uiteinde. Deflins vezels lekken voortdurend licht. Dat is een vondst van het Franse bedrijf Adio Images. De fabrikant maakte kleine gaatjes in de draad waardoor het licht naar buiten lekt. Zodoende licht een bepaald beeldpunt over de hele lengte op. Via kleine leds aan de zijkant van het raster vloeit licht in de vezels. Een batterij voedt het geheel en een microchip regelt de weergaven van voorbeelden op de jas.
Toepassingen zijn nog toekomstmuziek, maar met je mobieltje een nieuwe look downloaden klinkt voor modeontwerpers als muziek in de oren.


De beeldbuisjas met oplichtende beeldpunten van enkele centimeters breed.

Frédérique Melman