Romsey (UK) – De nieuw ontwikkelde computer 'Hawk-Eye' gaat scheidsrechters behoeden voor foutieve beslissingen tijdens cricketwedstrijden. Zoals de naam al aangeeft, gaat er niets ongezien aan deze uitvinding voorbij.


Hoewel de scheidsrechter nog steeds de uiteindelijke beslissing zal nemen, kan hij tijdens een wedstrijd bij twijfelgevallen de nieuwe 'Hawk-Eye' gebruiken. Deze technologie, waarbij drie hogesnelheidscamera's het speelveld in de gaten houden, is vernoemd naar zijn Britse uitvinder dr Paul Hawkins.

Camera en computer oordelen nauwkeuriger dan een scheidsrechter.

De Hawk-Eye zal in ieder geval tijdens het komende cricketseizoen in Engeland de scheidsrechters helpen bij moeilijke beslissingen. Zoals er vaak ophef ontstaat bij een moeilijk vast te stellen 'hands' tijdens een voetbalwedstrijd, bestaat bij de typisch Engelse sport cricket namelijk het probleem om LBW, ofwel Leg Before Wicket, te constateren.
Bij cricket gooit de 'bowler' de bal naar de slagman van de tegenpartij. Deze verdedigt een drietal paaltjes die achter hem staan. Hij probeert de bal weg te slaan met zijn slaghout, terwijl de 'bowler' deze juist om probeert te gooien. Wanneer de bal het been van de slagman raakt, hierdoor van richting verandert en de scheidsrechter beslist dat de bal eigenlijk één van de paaltjes zou hebben geraakt, dan constateert hij LBW. De slagman is dan uit. Door de hoge snelheid van de bal kunnen de scheidsrechters dit niet altijd even gemakkelijk zien. Hierbij biedt Hawk-Eye uitkomst. Het systeem volgt met grote nauwkeurigheid de cricketbal uit de hand van de 'bowler' tot aan de slagman. Daarbij kan hij zelfs binnen twee seconden de toekomstige vlucht van de bal voorspellen.
Ontelbare toepassingen staan op de planning. Tijdens trainingen kan Hawk-Eye bijvoorbeeld inzicht geven in de fouten die de spelers maken en TV-commentatoren kunnen meer diepgang geven, bijvoorbeeld door het herhalen en vertragen van spannende momenten.
Eén van de grootste televisie-producenten in Engeland, Sunset & Vine, gaat meewerken om Hawk-Eye ook toe te passen bij uitzendingen van andere sporten. Daarbij zijn ijshockey, honkbal en racen favoriet. Bij voetbal en tennis is zo'n systeem misschien ook geen overbodige luxe?

Ellen Althuizen