Zie de maan schijnt door de bomen. Komende maandag 14 november schijnt er een heel bijzondere volle maan aan de hemel, een supermaan. Hij is te zien in de nacht van zondag op maandag en van maandag op dinsdag.

Baan die de maan beschrijft om de aarde. Beeld: Wikimedia Commons, Rfassbind
Baan die de maan beschrijft om de aarde. Beeld: Wikimedia Commons, Rfassbind

De maan lijkt maandag ruim tien procent groter en bijna dertig procent helderder. Dit verschil is met het blote oog echter nauwelijks zichtbaar. Voor de onoplettende voorbijganger ziet de maan er niet anders uit. Heel bijzonder is het dus niet, maar het is wel een goede reden om het meest dichtstbijzijnde hemellichaam weer eens te bewonderen.

Niet zo zeldzaam

Wanneer spreken we eigenlijk van een supermaan? De maan draait niet in een cirkel, maar in een ellipsvormige baan om de aarde. Daardoor staat hij soms dichterbij de aarde dan op andere momenten. Het punt in de baan waarop hij het dicht bij de aarde staat heet het perigeum. De maan lijkt dan veertien procent groter dan wanneer hij het verst van de aarde vandaan staat, tijdens het apogeum.

Er is meer onderzoek nodig naar het effect van ruimtevaart op het brein
LEES OOK

Er is meer onderzoek nodig naar het effect van ruimtevaart op het brein

Om veilig te ruimtereizen, moeten we in beeld krijgen hoe een leven zonder aardse zwaartekracht de hersenen beïnvloedt, stelt Elisa Raffaella Ferrè.

De term supermaan is geen officiële astronomische term, maar werd bedacht door een astroloog. De meeste astronomen spreken liever over een perigeummaan.

In ruim 27 dagen draait de maan een rondje. Toch zien we niet elke maand een supermaan. Dat komt doordat met maar één keer per jaar gebeurt dat het volle maan is op het moment dat hij zich dicht bij de aarde bevindt. Pas dan spreken we van een supermaan.

Superduper maan

Links maan tijdens het apogeum en rechts tijdens het perigeum. Beeld: Wikimedia Commons, Marcoaliaslama
Links maan tijdens het apogeum en rechts tijdens het perigeum. Beeld: Wikimedia Commons, Marcoaliaslama

Dit jaar is de supermaan wel extra super, omdat hij zich bijna op de kortst mogelijke afstand van de aarde bevindt op het moment dat de maan vol is. De laatste keer dat de maan zo groot leek, was in 1948. Pas in 2034 staat hij nog dichterbij.

Het precieze moment van de supermaan is maandag om 12:21 uur, maar dan is de maan in Nederland helaas nog niet te zien. Het best kijk je de nacht ervoor of de nacht erna. Je wekker zetten is niet nodig, de maan is de hele nacht te zien. Bovendien is het maar de vraag of je het verschil ziet met de ‘gewone’ maan.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Lees verder: