Steriel neutrino verklaart donkere materie

Een nieuw deeltje, het steriele neutrino, is mogelijk de bron van donkere materie. Deze week kwam zowel een Nederlands als een Amerikaans onderzoeksteam tot die conclusie.

Bron: NASA/ESA
In sterrenstelsels schuilt veel donkere materie.
Bron: NASA/ESA

De onderzoekers melden dat ze een indirect signaal hebben gevonden van donkere materie – een goedje dat zo’n 27% van het heelal vult. Astronomen weten nog niet goed wat de mysterieuze materie eigenlijk is, maar toch weten zij zeker dat donkere materie bestaat. Ze zien dat bijvoorbeeld aan de bewegingen van sterren in sterrenstelsels. Deze bewegingen zijn dankzij de zwaartekracht afhankelijk van de hoeveelheid massa in het stelsel. Uit observaties blijkt er veel massa in een stelsel aanwezig te zijn dan we daadwerkelijk kunnen zien: die ‘verstopte’ massa heet donkere materie.

Nieuw soort neutrino

De Leidse sterrenkundige Alexey Boyarsky bekeek röntgenlicht dat afkomstig is van het nabije sterrenstelsel Andromeda. Zijn team ontdekte dat het licht bij een bepaalde frequentie een klein piekje oplevert. Normaal gesproken kunnen astronomen uit de frequentie van zo’n piekje achterhalen naar welke atomen zij kijken. Dat bleek nu niet het geval, de gevonden piek komt namelijk niet overeen met een reeds bekend deeltje. Het onderzoeksteam denkt daarom dat het licht ontstaat wanneer een nieuw soort neutrino uiteenvalt in andere deeltjes.

Het nieuwe deeltje staat bekend als het ‘steriel’ neutrino, omdat het geen interacties aangaat met andere neutrino’s. Het bestaan van het deeltje is al in 1994 geopperd, toen uit de theorie bleek dat het deeltje kan ontstaan bij kernverval. Nu lijken de observaties het bestaan van het steriel neutrino te bevestigen. Omdat het steriel neutrino een massa heeft, kan het misschien de verstopte massa in het heelal verklaren.

Tweede team

Niet alleen de onderzoekers in Leiden zijn dit mogelijke donkere-materie-deeltje op het spoor. Vrijwel tegelijkertijd heeft een onderzoeksteam van de universiteit Harvard, onafhankelijk van het Nederlandse team, dezelfde conclusie getrokken. Of het deeltje echt de donkere materie verklaart, zal moeten blijken uit vervolgonderzoek.

Lees ook:

6 Reacties

 • Dan Visser

  | Beantwoorden

  Wie mij volgt gaat inzien dat ik verder ben met donkere materie. Ik heb al eens wat informatie gestuurd naar NewScientist. Het zou goed zijn als Ans Hekkenberg daarover zou schrijven. Laat ze contact met me opnemen. Om een tipje van de sluier op te lichten: Donkere materie bestaat uit twee gebonden deeltjes, die in een nieuwe theorie voor het heelal, de Dubbel Torus Theorie, duonistische neutrino’s heten. Die staan in verband met een nieuwe donkere energiekracht. Mijn website geeft daar meer informatie over. Hartelijke groet, Dan Visser

  • Patteet Daniel

   | Beantwoorden

   Beste,hoe kom je daarbij?

 • Jan Hemmer

  | Beantwoorden

  Ja Ans,

  Wat moet je daar nou mee?
  Zo’n nieuwe hypothese als hierboven…

  Waarschijnlijk is dit construct niet fantastischer dan de gangbare luchtfietserij.
  En dan te bedenken dat het in beginsel alleen maar gaat over niet begrepen snelheidsverdeling van materie in sterrenstelsels waarbij men krampachtig vasthoudt aan de zwaartekracht als enige acteur.
  Wordt het niet eens tijd dat Hannes Alfven wordt afgestoft en dat we voorzichtig gaan kijken naar elektromagnetische krachten die inwerken op gewone materie die in de ruimte toch hoofdzakelijk uit plasma bestaat?

 • Ben

  | Beantwoorden

  Lijkt tegenstrijdig met het artikel http://www.newscientist.nl/nieuws/slome-donkere-materie-heeft-maximumsnelheid/.
  Neutrino’s hebben toch de lichtsnelheid?

  • Ben

   | Beantwoorden

   Oh, dan gaat het misschien alleen om samengeklonterde neutrino’s…

 • Ans

  | Beantwoorden

  Natuurlijk zijn we altijd geïnteresseerd in nieuwe wetenschappelijke theorieën en ontwikkelingen. Maar het is niet aan mij om te bepalen of een theorie de moeite waard is. Dat gebeurt in eerste instantie door collega’s uit hetzelfde wetenschappelijke vakgebied. Vandaar dat onze artikelen vaak gebaseerd zijn op publicaties in gerenommeerde vakbladen, waar peer review al heeft plaatsgevonden.

Plaats een reactie