Ster verslindt binnenkort twee planeten

De ster Kepler-56 zal binnenkort twee van zijn planeten verslinden. Het is de eerste keer dat astronomen het lot van planeten buiten ons zonnestelsel zo duidelijk kunnen voorspellen.

In deze artistieke impressie is te zien hoe de ster planeet Kepler-56b uiteenrijt. Bron: David A. Aguilar (CfA)
In deze artistieke impressie is te zien hoe de ster planeet Kepler-56b uiteenrijt.
Bron: David A. Aguilar (CfA)

De ‘slachtoffers’ van de hongerige ster zijn de planeten Kepler-56b en Kepler-56c. Zij hebben respectievelijk nog 130 miljoen jaar en 155 miljoen jaar te leven voordat hun ster ze verslindt. Op de kosmologische klok is dit slechts een fractie van tijd. Wetenschappers gebruikten modellen voor sterevolutie en de meetgegevens van de planeetbanen om de levenstijd te berekenen.

Het is niet ongebruikelijk dat planeten op deze manier verdwijnen. Aan het einde van hun leven, wanneer hun brandstof op is, zwellen sterren op tot rode reuzen. Daardoor zullen nabije planeten door de toename van getijdenkrachten uiteen scheuren. Ook onze zon zal ooit tot rode reus opzwellen en Mercurius en Venus verslinden.

Kepler-56 is nu al vier keer zo groot als onze zon. Kepler-56b draait elke 10,5 dagen een rondje om haar heen. Kepler-56c doet daar 21,4 dagen over. Een derde planeet, een gasreus, staat een stuk verder weg. Deze planeet zal wel overleven wanneer de ster Kepler-56 in een rode reus verandert.

Lees ook:

Over de auteur

Ans Hekkenberg

Ans is freelance webredacteur bij New Scientist. Ze studeerde natuur- en sterrenkunde en wetenschapscommunicatie. Ze is fanatiek gamer en stripboekenfanaat. Volg Ans (@GirlForScience) ook op Twitter. Ook is zij te vinden op Google+.3 Reacties

 • Chris van der Stap

  | Beantwoorden

  ik denk niet dat de planeet door getijdekrachten uit elkaar getrokken wordt (die worden niet groter als de ster opzwelt), wel legt de planeet het loodje als hij te dicht bij de hete ster terechtkomt.

 • mario

  | Beantwoorden

  Ook onze zon zal ooit tot reus opzwellen en Mercurius en Venus verslinden. Zal onze zon de Aarde ook niet verslinden? Ans, als dat inderdaad gebeurt. dan is het echt best eng! Het wordt tijd dat wij keiharde actie gaan voeren: de Aarde mag niet verdwijnen. Dank je Ans dat je ons hiervoor hebt gewaarschuwd.

 • Louis Govaert

  | Beantwoorden

  Mario stelt : “de aarde mag niet verdwijnen.
  Lijkt mij een niet te realiseren stelling.
  Zodra de zon een rode reus wordt en Mercurius en Venus
  verslonden zijn is er geen redding mogelijk voor de aarde.
  Alle leven op aarde zal uitgeroeid worden….en een overleven van de aarde als
  planeet lijkt mij althans totaal zinloos.
  Ik veronderstel dat Mario erg ironisch uit de hoek komt met zijn ” Het wordt tijd dat
  we keiharde actie gaan voeren…..” Indien ik het juist voor heb is het einde van de zon voorzien voor over 1.5 miljard jaar. Dat wordt dus een aktie met een bijzonder lange adem.

Plaats een reactie