De 25 genomineerden voor de titel New Scientist Wetenschapstalent 2019 zijn bekend. Stem hier op uw favoriet. De online stembus is open tot en met 6 mei. Wie is volgens u de talentvolste jonge onderzoeker van Nederland en Vlaanderen?

Wetenschapstalent 2019Universiteiten en kennisinstellingen uit Nederland en Vlaanderen hebben de afgelopen maanden jonge talenten aangedragen. Hieruit zijn 25 kanshebbers geselecteerd. Vanaf vandaag tot en met maandag 6 mei kunt u stemmen op uw favoriet. In deze periode komt ook een vakjury bijeen die de kandidaten scoort op impact, originaliteit en popularisatie. Het publieks- en juryoordeel tellen vervolgens elk voor 50 procent mee in de einduitslag.

Het werkterrein van de genomineerden is zeer divers: van onderzoek naar hoe ons immuunsysteem kanker kan bestrijden tot technieken waarmee we op verre planeten naar leven kunnen speuren. Stem en bepaal mee wie zich op 31 mei in TivoliVredenburg tijdens New Scientist Live tot Wetenschapstalent 2019 kroont.

‘Fossiele samenwerking is nodig voor een snelle energietransitie’
LEES OOK

‘Fossiele samenwerking is nodig voor een snelle energietransitie’

Universiteiten moeten hun samenwerking met de fossiele industrie niet stopzetten, vindt scheikundige Marc Koper. Dat vertraagt de energietransitie.

De kanshebbers

De volgende 25 talentvolle onderzoekers maken kans op de winst. Wilt u meer weten over de talenten en hun onderzoek, dan kunt u terecht op de profielpagina’s. Stemmen kan op de stempagina.

Bjorn Baselet (1990) – Ruimtevaart, SCK•CEN
Henk-Jan Boele (1983) – Fysieke bedrading van het brein, Erasmus Universiteit
Alie de Boer (1989) – Levensmiddelenrecht, Maastricht University
Joyce Browne (1987) – Verloskunde, Universiteit Utrecht
Kristof De Bruyn (1987) – Smaakfysica, Nikhef
Hannes Datta (1984) – Digitale media, Tilburg University
Heleen Dewitte (1987) – Kankerimmunotherapie, Universiteit Gent
Lennart de Groot (1984) – Paleogeomagnetisme, Universiteit Utrecht
Joen Hermans (1989) – Olieverfdegradatie, Universiteit van Amsterdam
Marijn Kroes (1983) – Geheugenmodificatie, Radboud UMC
Jonas Lembrechts (1990) – Planten- en ecosystemen, Universiteit Antwerpen
Geert Litjens (1985) – Kunstmatige intelligentie in de zorg, Radboud UMC
Gerine Lodder (1985) – Eenzaamheid bij jongeren, Tilburg University
Margo Maex (1989) – Sexferomonen bij salamanders, Vrije Universiteit Brussel
Bart Mesuere (1987) – Programmeeronderwijs, Universiteit Gent
Sandy Overgaauw (1985) – Empathie, Universiteit Leiden
Stéphanie van der Pas (1989) – Statistiek, Universiteit Leiden
Zoë Robaey (1984) – Verantwoordelijke innovatie, TU Delft
Elanie Rodermond (1985) – Levensloop criminelen, NSCR
Matthieu de Schipper (1983) – Zand- en waterbeweging bij kustonderhoud, TU Delft
Bart van der Sloot (1985) – Digitale privacy, Tilburg University
Cristophe Snoeck (1987) – Gecremeerde botten, Vrije Universiteit Brussel
Daan Swarts (1986) – Bacteriële immuunsystemen, Wageningen University
Lieke Verheijen (1989) – Online communicatie, Radboud Universiteit Nijmegen
Pieter de Visser (1985) – Detectorfysica, SRON

Vijfde editie

De verkiezing gaat dit jaar zijn vijfde jaar in. Vorig jaar won Damya Laoui, kankeronderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel. Een filmpje van haar huldiging is hier te bekijken.

Biomedisch wetenschapper Damya Laoui is het New Scientist Wetenschapstalent 2018. Wie gaat er in 2019 met de prijs vandoor?

De verkiezing biedt jonge wetenschappers een podium waarop ze hun onderzoek aan het brede publiek kunnen laten zien. ‘Het wetenschappelijk onderzoek in Nederland in Vlaanderen is van extreem hoog niveau’, zegt Jim Jansen, hoofdredacteur van New Scientist. ‘Met deze verkiezing tonen we dit met trots aan de buitenwereld. Wie weet zit tussen de genomineerden wel een toekomstig Nobelprijswinnaar.’

De jury wordt dit jaar voorgezeten door Stan Gielen (voorzitter NWO) en Willy Verstraete (voorzitter FWO). Daarnaast bestaat de jury uit Belle Derks (voorzitter Jonge Akademie in Nederland), Sylvia Wenmackers (covoorzitter Jonge Academie in Vlaanderen), Melanie Peters (directeur Rathenau Instituut) en Jim Jansen.

Prijsuitreiking

Op 31 mei wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens het evenement New Scientist Live in TivoliVredenburg te Utrecht. Deze avond geven de vijf best scorende talenten een presentatie over hun onderzoek.

Daarnaast zijn er colleges van primatoloog Frans de Waal, moraalfilosoof Katleen Gabriels en astrobioloog Inge Loes ten Kate. Aan het eind van de avond volgt de feestelijke prijsuitreiking. De winnaar van de titel New Scientist Wetenschapstalent 2019 ontvangt een geldprijs van 2500 euro, mede mogelijk gemaakt door het Rathenau Instituut.

Kaarten zijn verkrijgbaar via newscientist.nl/live.