Dat haaien snel kunnen zwemmen komt door de combinatie van speciale huidtandjes en een buigzame huid.

Onderzoekers van Harvard University ontdekten dat een soepele huid belangrijk is voor de zwemsnelheid. Die eigenschap en de structuur van de huidtandjes helpen bij het ontwerpen van snelle zwempakken.

Haaien bezitten geen schubben, maar messcherpe tandachtige structuren op hun huid. Daardoor zwemmen ze sneller. Wetenschappers deden tot nu toe alleen onderzoek met kunstmatige huid. Voor het eerst is echte haaienhuid gebruikt om deze aanname te bevestigen.

We zijn niet verslaafd aan  onze telefoons en hebben  geen ‘digitale detox’ nodig
LEES OOK

We zijn niet verslaafd aan onze telefoons en hebben geen ‘digitale detox’ nodig

Onszelf beschrijven als verslaafd aan onze telefoon werkt contraproductief, betoogt psycholoog Pete Etchells.

Wetenschappers van Harvard University bootsten zwemmende haaien na en plakten echte haaienhuid stevig vast op objecten. Ze plaatsten de objecten vervolgens in een waterbekken. De onderzoekers analyseerden de zwemsnelheid uit de gemeten stroming van water langs de objecten. Ze herhaalden het experiment nadat ze de huidtandjes van de huid hadden gevijld. Tot verbazing van de wetenschappers zwom het object zonder de tandjes sneller.

Buigzaam

De onderzoekers bedachten dat haaienhuid niet strak en stijf is, maar juist buigzaam. De strakke huid vervingen ze daarom door twee lagen haaienhuid over elkaar te plakken en buigzamer te maken. Nu bleek het object nog eens 12,3 procent sneller. De huid zorgde voor minder waterwrijving.

‘We doen verder onderzoek met kunstmatige gemodificeerde huid om te kijken welke eigenschappen precies zorgen voor de snelheid’, zegt bioloog George Lauder. Die kenmerken kunnen dan gebruikt worden om zwempakken te verbeteren.

Bij het onderzoek testten de wetenschappers ook twee pakken op zwemsnelheid. Bij een pak maten ze een snelheidstoename van 7,2 procent en bij de ander was geen toename waar te nemen. Volgens George Lauder zwem je zeker sneller met de pakken, maar uit hun onderzoek blijkt dat het niet ligt aan de nagemaakte huidtandjes op de buitenste laag van de pakken. ‘Als een zwempak ontworpen kan worden met de exacte eigenschappen van de haaienhuid kan een mens nog veel sneller zwemmen.’