Een Amerikaanse satelliet heeft met een spectrometer een ozongat boven de Zuidpool ontdekt, dat groter is dan ooit eerder waargenomen.

Begin september lag boven de Zuidpool een ozongat, of beter gezegd een gebied met weinig ozon, driemaal zo groot als de Verenigde Staten. Met 28,3 miljoen vierkante kilometer vormt dit een nieuw record. Het vorige record, daterend uit september 1998, was 27,2 miljoen vierkante kilometer.

Alhoewel de omvang stabiel lijkt, dalen de ozonwaarden in het ‘gat’. De ozonlaag bevindt zich op een hoogte tussen tien en dertig kilometer van het aardoppervlak. Ozonmoleculen, bestaande uit drie zuurstofatomen, absorberen daar de schadelijke ultraviolette straling uit het zonlicht.

Europees-Japanse satelliet gaat wolken onderzoeken om klimaatmodellen te verbeteren
LEES OOK

Europees-Japanse satelliet gaat wolken onderzoeken om klimaatmodellen te verbeteren

Ondanks hun ogenschijnlijke alledaagsheid is er nog veel onbekend over wolken en hun invloed op ons klimaat. De Europees-Japanse Earthcaresatelliet mo ...

Volgens een zegsman van de NASA bevestigt de waarneming de kwetsbaarheid van de ozonlaag. Ondanks de maatregelen van de laatste decennia tegen ozonvernietigende gassen, bereiken voorheen vrijgekomen gassen nu pas de stratosfeer. Het zal nog tientallen jaren duren voordat het ozongat niet langer een jaarlijks terugkerend verschijnsel is.