Wageningen (NL) – In Afrika is het startsein gegeven van het PROTA-project, dat de kennis over zo'n zevenduizend nuttige Afrikaanse tropische planten wil documenteren. Ook de Nederlandse Wageningen Universiteit werkt mee aan dit unieke project.


De Keniaanse hoofdstad Nairobi was deze week het toneel voor het begin van het internationale PROTA-onderzoeksproject (Plant Resources of Tropical Africa). De Europese en Afrikaanse onderzoekers van het project stellen de komende tien jaar een databank samen van de kennis over ruim zevenduizend nuttige Afrikaanse tropische planten tussen de Kreeft- en de Steenbokkeerkring. De verzamelde gegevens zullen tevens te vinden zijn in een zestiendelig handboek, op CD-ROM's en op een speciale internetsite.
Het PROTA-project wordt gecoördineerd vanuit een Europees netwerkkantoor in Wageningen en een Afrikaans hoofdkwartier in Nairobi. Aan het project werken daarnaast instituten in Frankrijk, Engeland en verschillende Afrikaanse landen mee. Volgens Shafqat Kakakhel, onderdirecteur van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties, beschikt Afrika over een kwart van de biodiversiteit van de wereld. De PROTA-onderzoekers hopen met het project het duurzaam gebruik van plantaardige grondstoffen, het behoud van biodiversiteit en de plattelandsontwikkeling in tropisch Afrika te stimuleren.
De Wageningen Universiteit is de afgelopen twee jaar reeds nauw betrokken geweest bij de voorbereidingen op het enorme project. De eerdere ervaringen van een soortgelijk project in Zuidoost-Azië, dat komend jaar wordt afgerond, kwamen hierbij goed van pas. “De Afrikaanse nuttige planten vormen misschien wel een grotere uitdaging dan het project in Zuidoost-Azie,”stelt dr Jan Siemonsma, een van de initiatiefnemers van het PROTA-project. “Het PROTA-project beslaat in totaal 47 landen en een meervoud aan talen. Het project kan middels armoedebestrijding en een zorgvuldig omgaan met de beschikbare natuurlijke hulpbronnen een bijdrage leveren aan het bestrijden van de honger in dit werelddeel.”


Sabrine Caspers