Genève (CH)- De wereldwijde poliovaccinatiecampagne gaat officieel haar laatste jaar in. In tien jaar tijd maakte het poliovirus 98% minder slachtoffers. Dit jaar moet het de doodsteek krijgen.


In een open brief vraagt Gro Harlem Brundtland, gewezen eerste minister van Noorwegen en huidig directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), aan dertig Afrikaanse en Aziatische landen om de laatste infectiehaarden van het poliovirus op te ruimen. Sinds 1988 startte de WHO, in samenwerking met UNICEF en Rotary International, een groots opgezette vaccinatiecampagne. Wereldwijd gingen artsen, paramedici en vrijwilligers op pad om kinderen twee druppels van het orale poliovaccin toe te dienen. Hun inspanningen werden beloond. Het aantal slachtoffers van kinderverlamming werd teruggedrongen van 350.000 in 1988 tot amper 5200 vorig jaar.

De laatste infectiehaarden zijn terug te vinden in Zuid-Azië en West- en Centraal-Afrika. Vooral India scoort slecht met 70% van de gerapporteerde gevallen. Via besmet water of voedsel komt het virus het lichaam binnen en veroorzaakt dan meestal lichte koorts, hoofdpijn, braken en algemene malaise. Niet echt iets om je zorgen over te maken, want de symptomen zijn nauwelijks te onderscheiden van andere voorbijgaande virale aanvallen. Anders ligt het wanneer het virus zich verspreidt naar het zenuwstelsel en een ravage aanricht onder de motorische zenuwcellen, die signalen naar de spieren geleiden. In dergelijke gevallen treedt een onomkeerbare verlamming op, meestal van de onderste ledematen maar uitzonderlijk ook van de ademhalingsspieren. Brundtland maakt zich sterk dat met wat goede (politieke) wil, de wereld snel verlost is van het poliovirus.

Peter Raeymaekers