Cambridge (GB) – Paleontologen vinden een uniek fossiel dat de evolutionaire schakel is tussen vissen en viervoeters. De viervoeter bleef jarenlang onopgemerkt op de vissenafdeling van een museum.

Een uniek fossiel blijkt de evolutionaire missing link tussen viervoeters en vissers. Tevens is het de vroegste vondst van een dier dat op land kon lopen. Het fossiel, Perpedes finneyae, heeft sinds 1971 ten onrechte op de afdeling met vissen van een Schots museum gelegen.

De 350 miljoen jaar oude viervoeter was waarschijnlijk bijna een meter lang. Met zijn korte poten en grote schedel had de predator veel weg van een krokodil. Maar paleontologen zijn er bijna zeker van dat het zich, net als watersalamanders, in het water voortplantte. Groeven in de schedel, die zo karakteristiek zijn voor vissen, duiden erop dat het stokoude dier in ieder geval deels in het water leefde. De korte poten daarentegen suggereren dat het op land liep.

Frans de Waal (1948-2024): ‘Zo speciaal zijn wij mensen niet’
LEES OOK

Frans de Waal (1948-2024): ‘Zo speciaal zijn wij mensen niet’

Primatoloog Frans de Waal is op 14 maart 2024 overleden. In juni 2019 interviewde New Scientist De Waal. De les die hij meegaf: ‘zo speciaal zijn wi ...

Met deze uitzonderlijke vondst hebben paleontologen ‘Romer’s Gap’ deels gedicht. ‘Romer’s Gap’ verwijst naar de onderzoeker Alfred Sherwood Romer. Deze zocht lang naar een fossiel dat het evolutionaire gat van 30 miljoen jaar tussen de in het water levende viervoeters en de op land levende viervoeters zou overbruggen.

Frédérique Melman