Parijs (F), Washington (VS) – Rond middernacht stuurde het SOHO-ruimtevaartuig van de ESA-NASA-beelden door van de sterkste uitbarsting op de Zon sinds twaalf jaar.


De Zon vuurt al dagen lang in alle richtingen een groot aantal energetische ladingen af. Deze dwergster op 149.600.000 kilometer afstand van de Aarde bereikt momenteel zijn maximale activiteit. Dat merken de onderzoekers van de NASA en de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA maar al te goed. Het SOHO-ruimtevaartuig (the Solar and Heliospheric Observatory) – een samenwerkingsproject van beide ruimtevaartorganisaties – legt prachtige beelden vast van de uitbarstingen op de Zon, zo ook van de sterke zonnevlam die de Zon maandagavond om 23.51 uur afvuurde.

SOHO zag afgelopen week de massale uitstoot van materiaal door de Zon.
Bron: NASA

Het aantal uitbarstingen op de Zon, ook wel Coronal Mass Ejections (CME's) genoemd, stijgt en daalt gedurende de elfjarige activiteitscyclus van de Zon. Momenteel bereikt de Zon zijn maximum en vuurt hij meerdere keren per dag. Gedurende een minimum vindt er gemiddeld één uitbarsting in twee dagen plaats.
Het gebied ‘AR 9393’ veroorzaakt de huidige explosies waarbij grote hoeveelheden energie, radio- en röntgenstraling vrijkomen. De elektrisch geladen wolken, van soms miljarden tonnen, reizen vervolgens met een snelheid van 500 tot 1500 kilometer per seconde door de ruimte. Hun lading kan radio- en satellietgolven verstoren. Gelukkig richtte het AR 9393-gebied zich afgelopen nacht niet richting Aarde. De uitbarsting was namelijk net iets sterker dan de zonnevlam die op 6 maart 1989 het elektriciteitsnet in Canada verstoorde. De Zon blijft nog wel een tijdje maximaal actief. De Aarde en al zijn bedrijvige bewoners gaan wellicht nog een onstuimige tijd tegemoet. Op de site spaceweather staat het laatste nieuws.

Ellen Althuizen