Australische onderzoekers hebben een prototype ‘bionische’ beha gemaakt die zich automatisch aanpast op de beweging van de borsten. Het technische hoogstandje zou de eerste beha zijn die altijd goed zit.

Van links naar rechts: Julie Steele, Gordon Wallace en Sheridan Gho. Zij ontwikkelden het slimme materiaal waarvan de beha is gemaakt.  Bron: UOW
Van links naar rechts: Julie Steele, Gordon Wallace en Sheridan Gho. Zij ontwikkelden het slimme materiaal waarvan de beha is gemaakt.
Bron: UOW

Wanneer de draagster van de beha beweegt, gaat de beha automatisch strakker of minder strak zitten op de plekken waar de borsten dat nodig hebben. Zo biedt het de borsten constant de juiste steun. Dat onthulden de onderzoekers vorige week, toen ze hun werk presenteerden tijdens de 9e Australazische biomechanica-conferentie.

Gezondheidsproblemen

Een gebrek aan de juiste borstondersteuning kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen. Zo kunnen vrouwen gevoelloze vingers krijgen wanneer zenuwen in de schouders bekneld raken. Daarnaast zijn er de bekende klachten van rug- en nekpijn.

Mysterie van de quantumlinzen: wisselen peulvruchten geheime signalen uit?
LEES OOK

Mysterie van de quantumlinzen: wisselen peulvruchten geheime signalen uit?

Onderzoekers vragen zich af wat het doel is van zogeheten biofotonen. Hebben we hier te maken met een soort plantaardige quantumcommunicatie?

Slimme materialen

De onderzoekers speelden al lang met het idee een slimme beha te maken, maar wisten voorheen niet hoe zij de juiste materialen moesten maken. Ontwikkelingen in het materiaalonderzoek brachten daar verandering in. ‘Methoden zoals 3D-printen hebben ons in staat gesteld nieuwe structuren te maken waarin sensortechnologieën verwerkt zijn. Daardoor kunnen we beter bewegingen detecteren, en met nieuwe kunstmatige-spiertechnologieën ook op reageren’, zegt onderzoeksleider Gordon Wallace in een persverklaring.

Het prototype van de beha is al in staat te reageren op de beweging van de borsten, maar het is nog geen comfortabel, draagbaar en wasbaar ontwerp. De onderzoekers moeten dus nog volop aan de slag voordat de beha in de winkelschappen ligt.

Lees ook: