Wetenschappelijke Scheurkalender 2013NWT Magazine telt met het verschijnen van het decembernummer 2012 precies 80 jaargangen. Om dat te vieren, geven we gedurende de hele maand december 10 bijzondere publicaties uit ons rijke archief weg.

De eindejaarsquiz is nu gesloten en de winnaars van de Wetenschappelijke Scheurkalender 2013 krijgen spoedig bericht, de klassieke artikelen en vragen laten we hier staan.

Vraag 1 – gepubliceerd op 29 november
Dr Jan Koornneef van de Rijksuniversiteit Groningen beschrijft in augustus 1998 in Natuur & Techniek de opvolger van de ruimtetelescoop Hubble in het artikel Hubble II – groter, beter en verder. Wat was toen de naam voor die opvolger, die naar verwachting in 2018 wordt gelanceerd.

We zijn niet verslaafd aan  onze telefoons en hebben  geen ‘digitale detox’ nodig
LEES OOK

We zijn niet verslaafd aan onze telefoons en hebben geen ‘digitale detox’ nodig

Onszelf beschrijven als verslaafd aan onze telefoon werkt contraproductief, betoogt psycholoog Pete Etchells.

Vraag 2 – gepubliceerd op 3 december
In oktober 1987 publiceert Natuur & Techniek het artikel DNA in de getuigenbank. Welke mijlpaal is de aanleiding daartoe?

Vraag 3 – gepubliceerd op 5 december
In 1971 beschrijft H.M van Praag, inmiddels emeritus hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit Maastricht, de stand van zaken wat betreft de kennis van marihuana en hashish. Een zware cannabisgebruiker in India, zo citeert hij, gebruikt twee tot zes gram hashish per dag. Met hoeveel marihuanasigaretten kwam dat toen overeen?

Vraag 4 – gepubliceerd 10 december
Al in de jaren vijftig bestond er driedimensionale film, zo blijkt uit een artikel in 1954 in Natuur & Techniek. Daarin noemt de auteur de inzet van een zogenoemde vectograaf. Hoeveel projectoren zijn er bij die techniek nodig voor een driedimensionaal beeld?

Vraag 5 – gepubliceerd 12 december
De popularisator en illustrator dr Fritz Kahn beschrijft in 1938 een reis als wandelende cel door het menselijk lichaam. Daarbij stuit hij op het woeste, gespleten maar ook romantische Drieschelpgebergte. In welk orgaan bevindt zich dat?

Vraag 6 – gepubliceerd 14 december
In het artikel Waddenzee-dilemma – Inpolderen… of niet? noemt ir H.A.M.C. Dibbits in 1949 dat er ooit een dam is aangelegd tussen een waddeneiland en de Friese kust. Welk Waddeneiland was dat?

Vraag 7 -gepubliceerd 17 december
In mei 1998 noemt fractalwiskundige Benoit Mandelbrot in het artikel Zwalken op de beurs het fenomeen Jozef-effect. Naar wie is dat effect genoemd?

Vraag 8 – gepubliceerd 18 december
André Kuipers en René Demets publiceerden in 1997 een artikel in Natuur & Techniek over leven in de ruimte. Inmiddels heeft Kuipers tweemaal een lange tijd in het internationale ruimtestation doorgebracht. Ze noemen een pak waarin elastische banden de drager dwingen de spieren gespannen te houden. Hoe noemen ze dat pak?

Vraag 9 – gepubliceerd 19 december
In augustus 1998 publiceert Natuur & Techniek een artikel geschreven door de baas van het schaap Dolly, Grahame Bulfield. Van welk instituut is hij directeur?

Vraag 10 – gepubliceerd 20 december
In het artikel Kwantumcomputers – Onzeker cijferwerk passeren enkele laboratoria de revue, waar aan quantumcomputers wordt gewerkt. Wie is de genoemde hoogleraar die aan de universiteit van Innsbruck baanbrekend werk verricht?