Brussel (B) – Een Europees onderzoeksteam heeft nieuw medicijn ontwikkeld tegen malaria. Dit geneesmiddel is een nieuwe overwinning in de strijd tegen resistentie van de malariaparasiet.


Dagelijks sterven vijfduizend mensen aan malaria. Dit sterftecijfer is de afgelopen dertig jaar alleen maar opgelopen en de ziekte begint een bedreiging te vormen voor Europa. Doordat de malariaparasiet zo langzamerhand resistent wordt tegen bestaande medicijnen, zijn onderzoekers zijn constant op zoek naar nieuwe middelen om de parasiet te slim af te zijn.
De werkzame stof in het nieuwe geneesmiddel is fosmidomycine. Deze stof grijpt aan op een enzym waarmee de parasiet belangrijke bouwstoffen, isoprenoïden, aanmaakt. Mensen hebben dit enzym niet, waardoor het geneesmiddel nauwelijks bijwerkingen heeft.
Onderzoekers testten het nieuwe geneesmiddel bij een groep malariapatiënten in Gabon. In dit gebied is zeker een derde van de parasieten al resistent tegen andere geneesmiddelen. Van die patiënten was 89% na twee weken genezen.
Het zal nog wel drie jaar duren voordat het geneesmiddel op de markt komt. Ondertussen testen onderzoekers het geneesmiddel in combinatie met andere anti-malaria medicijnen om de behandelingsduur te verkorten. Door een kortere behandelingsduur kunnen resistenties worden voorkomen.
Het onderzoekteam werd gefinancierd door de Europese Unie, die jaarlijks 400 miljoen euro investeert in geneesmiddelenonderzoek voor tuberculose, malaria en AIDS.

Mariëtte Bliekendaal