New Scientist heeft een nieuwe hoofdredacteur. Jim Jansen, nu nog hoofdredacteur van de Folia, wordt de opvolger van de huidige hoofdredacteur Irene de Bel. Jansen begint 1 oktober aan zijn nieuwe klus. Hij stelt zich hier alvast kort aan zijn nieuwe lezers voor. 

Jim Jansen
Jim Jansen, foto: Mats van Soolingen

Jim Jansen (43) was sinds 2007 hoofdredacteur bij Folia Magazine, het magazine van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam. Daarnaast was hij inhoudelijk verantwoordelijk voor Folia Web en het wekelijkse radioprogramma Folia Maakt Kennis. Jansen is wetenschapscoördinator van de Amsterdamse krant Het Parool. Ook interviewde hij promovendi voor het AT5-programma Wetenschap in de wetenschap dat alleen de wetenschap wetenschappelijk is en organiseerde hij samen met Het Parool en de Stadsschouwburg de Nacht van de wetenschap. 1 oktober begint hij aan zijn nieuwe klus voor New Scientist. Wij stellen hem alvast kort voor.

Waarom maak je nu de overstap naar New Scientist?

Hoe house zich ontwikkelde in Europa en de VS
LEES OOK

Hoe house zich ontwikkelde in Europa en de VS

De muziekstroming house sloeg in de jaren tachtig aan in Europa, maar niet in de Verenigde Staten. Cultuursocioloog Rens Wilderom ontrafelde waarom.

‘Ik vind de titel heel erg mooi. Dat vond ik al van de internationale editie, en de nieuwe editie in Nederland en Vlaanderen vond ik ook meteen heel erg interessant. Toen er een vacature langs kwam, twijfelde ik niet. Er bleek een goede klik tussen mij, de organisatie en de titel. Het is een prachtig blad, met een mooie website en leuke dingen ernaast, zoals interessante wetenschapsevenementen. Ik zie genoeg zaken om mijn energie in te steken.

Bovendien heb ik nu tien jaar voor een blad van de universiteit en hogeschool gewerkt. Ik vind het een uitdaging om voor een publieksblad te gaan werken, waar mensen een betaald abonnement op hebben. De lat ligt daar nog hoger, alles moet heel goed in elkaar zitten. Dat vind ik een mooie uitdaging. Bovendien heb ik gekeken naar mijn toekomstige collega’s, en ik zie er erg naar uit om met hen samen te gaan werken. Ik vind het een eer om mijn steentje aan dit tijdschrift bij te kunnen dragen.’

Heb je als nieuwe hoofdredacteur al plannen?

‘Ik heb zelf een achtergrond in de sociale wetenschappen, ik heb orthopedagogiek gestudeerd. Ik denk dat er bij New Scientist ook af en toe plaats is voor menswetenschappen. Daarnaast ben ik als bladenmaker veel bezig geweest met ondernemen, nieuwe dingen proberen. Bij de Folia hebben we vorig jaar bijvoorbeeld een mooi evenement georganiseerd, het gala van de wetenschap. Ik vind het heel leuk om dat soort dingen ook bij New Scientist te doen. Ik denk dat er bij dit blad mooie mogelijkheden liggen. Ik kijk daar naar uit.’

Lees verder: