Andre Geim en Pek van Andel presenteerden hun opzienbarende onderzoeken voor een enthousiaste menigte. Zwevende kikkers en MRI-opnamen van de seksuele daad leverden hun een IgNobelprijs op.

Onder luid gejoel, met meer dan duizend aanwezigen, zijn afgelopen week de IgNobelprijzen 2000 uitgereikt. Deze tegenhangers van de Nobelprijzen worden uitgereikt aan wetenschappelijke en technische prestaties, die volgens de jury niet kunnen of mogen worden herhaald. Aan de oorsprong van het fenomeen staat het tijdschrift Annals of Improbable Research.

Sommige prijswinnende onderzoeken zijn bewonderswaardig, zo vermeldt de website van de Ignobel-organisatie, maar andere… Twee van de winnaars van dit jaar voerden hun onderzoek uit in Nederland. Zeer sportief waren ze naar de VS gegaan om de prijs in ontvangst te nemen.

We zijn niet verslaafd aan  onze telefoons en hebben  geen ‘digitale detox’ nodig
LEES OOK

We zijn niet verslaafd aan onze telefoons en hebben geen ‘digitale detox’ nodig

Onszelf beschrijven als verslaafd aan onze telefoon werkt contraproductief, betoogt psycholoog Pete Etchells.

De IgNobelprijs voor computerwetenschappen ging dit jaar naar Chris Niswander uit Tucson, voor een programma dat detecteert of er een kat over het toetsenbord wandelt. De IgNobelprijs voor vrede ging naar de Britse marine. Vanwege besparingen vaardigde de admiraliteit de order uit dat bij oefeningen geen granaten mochten worden gebruikt, maar dat de zeelieden massaal “Bang” moesten roepen. De IgNobelprijs voor economie ging naar de eerbiedwaardige Sun Myung Moon, voor de toenemende efficiëntie en groei van de massa-huwelijksindustrie, gaande van een ceremonie met 36 getrouwde paren in 1960 tot een huwelijksceremonie met 36 miljoen paren in 1997.

Het in Nederland uitgevoerde en met de IgNobelprijs beloonde onderzoek, viel in de categorieën natuurkunde en geneeskunde. De Russische onderzoeker Andre Geim, werkzaam in het Laboratorium voor Hoge Magneetvelden van de Katholieke Universiteit Nijmegen, nam de IgNobelprijs voor natuurkunde in ontvangst. Drie jaar geleden verbaasde hij de wereld met het laten zweven van een kikker in een magneetveld. Pek van Andel en drie collega’s publiceerden vorig jaar hun onderzoek met magnetische-resonantie-apparatuur naar vorm en plaats van de mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen tijdens de coïtus en tijdens de vrouwelijke seksuele opwinding. Daarmee behaalden ze de IgNobelprijs voor geneeskunde.

Een enthousiast publiek luisterde naar de bijdragen van de twee onderzoekers, totdat een jong meisje hun onderbrak met de mededeling dat ze het ‘boring’ vond. Dankzij de sponsors BioMedNet en ChemWeb kan men op internet een video van de prijsuitreiking van afgelopen donderdag bekijken.