Verlicht een ritje in de achtbaan astmasymptomen? Met dit onderzoek wonnen de Nederlandse psychologen Simon Rietveld (Universiteit van Amsterdam) en Ilja van Beest (Universiteit Tilburg) een Ig-Nobelprijs voor de geneeskunde. Studies naar walvissnot, verontreinigde wetenschapperbaarden en vleermuisseks konden ook op de parodieprijs rekenen.

De Ig-Nobelprijs is de tegenhanger van de Nobelprijs; bedoeld voor ‘wetenschap dat mensen eerst laat lachen en daarna aan het denken zet.’ Ze worden traditioneel een week voor de Nobelprijzen uitgegeven. De organisatie Improbable Research (onwaarschijnlijk onderzoek) gaf de prijzen donderdagavond uit in de Harvard University in Cambridge (VS).

Een onderzoek naar het dragen van sokken over schoenen bij glad weer leverde Lianne Parkin, Sheila Williams en Patricia Priest van de Universiteit van Ontago, Nieuw Zeeland de Ig-Nobelprijs voor de natuurkunde op. De epidemiologen ontdekten dat de sok-over-schoendragers minder vaak vielen.

We zijn niet verslaafd aan  onze telefoons en hebben  geen ‘digitale detox’ nodig
LEES OOK

We zijn niet verslaafd aan onze telefoons en hebben geen ‘digitale detox’ nodig

Onszelf beschrijven als verslaafd aan onze telefoon werkt contraproductief, betoogt psycholoog Pete Etchells.

De vraag in hoeverre de baarden van wetenschappers vervuild raken met microben is beantwoord door Manuel Barbeito en zijn collega’s van het Industriële Gezondheids- en Veiligheids Bureau in Fort Detrick, Maryland (VS). Zij wonnen hiermee de prijs voor volksgezondheid. De prijs is extra opmerkelijk aangezien de organisatie van de Ig-Nobelprijzen ook een club heeft met de naam Luxuriant Facial Hair Club of Scientists (Club van wetenschappers met weelderige gezichtsbeharing).

Karin Acevedo-Whitehouse en haar collega’s van de Zoölogische Vereniging in Londen maakten een op afstand bestuurbaar helikoptertje waarmee ze walvissensnot willen inzamelen. Hiervoor kregen ze de technologieprijs.

Ook seksonderzoek vielen in de prijzen. Bioloog Libiao Zhang en zijn collega’s leverden bewijs dat vleerhonden (grote vleermuizen) aan orale seks doen. De ceremonie werd, zoals de traditie is, afgesloten met de woorden: ‘Als u vanavond geen Ig-Nobelprijs hebt gewonnen, en helemaal als het wél zo is, volgend jaar beter.’

Liz Brower