Volgens een team van Duitse en Nederlandse antropologen waren de Neanderthalers de eerste soort die gespecialiseerde gereedschappen maakte van bot.

Het voorwerp is gemaakt van hertenrib. Bron: Abri Peyrony & Pech-de-l’Azé | Projects
Het voorwerp is gemaakt van hertenrib.
Bron: Abri Peyrony & Pech-de-l’Azé | Projects

In het zuidwesten van Frankrijk troffen antropologen botten gereedschappen aan die uit de oude steentijd stammen. De voorwerpen zijn gebruikt door Neanderthalers, maar lijken meer op het soort gereedschap dat de moderne mens in die periode maakte.

Op eigen houtje fitnessen oorzaak van veel blessures
LEES OOK

Op eigen houtje fitnessen oorzaak van veel blessures

Een op de vijf Nederlanders doet aan fitness. Dat leidt tot een miljoen blessures per jaar. Bewegingswetenschapper Lisa Noteboom onderzocht hoe die ku ...

Het gereedschap, dat is gevonden op een plek waar in de steentijd alleen Neanderthalers leefden, is gemaakt van hertenribben. Zijn makers gebruikten het voorwerp door zijn stompe bovenkant tegen een dierenhuid te duwen. Zo maakten ze zachter leer dat ook beter bestand is tegen water. Het voorwerp is een unieke vondst – normaal gesproken gebruikten Neanderthalers alleen stenen gereedschappen.

 

Zo gebruikten de makers hun gereedschap om dierenhuiden te bewerken. Bron: Abri Peyrony & Pech-de-l’Azé | Projects
Zo gebruikten de makers hun gereedschap om dierenhuiden te bewerken.
Bron: Abri Peyrony & Pech-de-l’Azé | Projects

Het stukje hertenrib werpt dan ook een licht op de ontwikkeling van de Neanderthalers. Voorheen was het onduidelijk of de Neanderthalers zelf hun gereedschappen ontwikkelden, of dat ze de kunst afkeken toen ze 40.000 jaar geleden in contact kwamen met de moderne mens. Maar de hertenribben zijn gedateerd, en blijken meer dan 50.000 jaar oud te zijn. ‘De botten gereedschappen vormen een bewijs dat de Neanderthalers technologie ontwikkelden die voorheen alleen aan de moderne mens was toegeschreven’, zegt de Duitse antropoloog Shannon McPherron in een persverklaring.

‘Het is zelfs mogelijk dat de moderne mens deze technologie van de Neanderthalers leerden’, meent Marie Soressi van de universiteit van Leiden, die de botten gereedschappen van de Neanderthalers aantrof in Frankrijk. De onderzoekers willen echter eerst meer bewijs verzamelen, voordat ze die theorie hard kunnen maken.