98 procent van de mensen wil het weten als hun genetische profiel een ernstige, maar behandelbare ziekte voorspelt, ook al is de kans dat ze de ziekte krijgen minimaal. Dat blijkt uit een enquête onder 7000 mensen in 75 landen, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in European Journal of Human Genetics.

Ander kort nieuws

Foto: Michael Pennay
De fragiele vleermuisvleugels zijn ook gevoelige sensoren. Foto: Michael Pennay

Vleermuis heeft ultragevoelige sensoren 

Vleermuizen danken hun grote vluchtprecisie aan ultragevoelige sensoren op hun vleugels. Amerikaanse biologen publiceerden de vondst in vakblad Cell Reports. Volgens hen toont het onderzoek voor het eerst aan dat vleugels van dieren niet alleen als aandrijfmechanisme van het vliegen functioneren.

Simon van Gaal: ‘Te veel stress voor een topprestatie is niet goed, te weinig opwinding ook niet’
LEES OOK

Simon van Gaal: ‘Te veel stress voor een topprestatie is niet goed, te weinig opwinding ook niet’

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben in kaart gebracht wat de optimale stand van het brein is om zo goed m ...

Poolklimaten beïnvloeden elkaar

Abrupte temperatuurveranderingen die in de vorige ijstijd in Groenland en op Antarctica optraden, hielden verband met elkaar. Dat blijkt uit onderzoek van een internationaal team van klimatologen, gepubliceerd in Nature. De bevinding geeft meer inzicht in hoe klimatologische processen elkaar beïnvloeden.

Oude katten reageren slecht op hoge tonen

Hoge tonen veroorzaakt door bijvoorbeeld rinkelende lepels of ritselend zilverpapier kunnen epileptische aanvallen bij katten veroorzaken. Volgens onderzoekers van het University College London komt dit met name bij oudere katten voor, en zijn zelfs ‘dove’ katten gevoelig voor het ‘Tom & Jerry-syndroom’.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees ook: