Een nieuw prototype voor dataopslag bevat tweehonderd keer zo veel informatie als de huidige magnetische schijven.

Onderzoekers van het Almaden Research Center in het Californische San Jose hebben een prototype voor magnetische dataopslag ontwikkeld die tweehonderd keer zoveel informatie kan bevatten als de huidige magnetische schijven. Twee jaar geleden kondigde IBM de Microdrive aan, een magnetische schijf ter grootte van een klein muntje, die een gigabyte aan data kan opslaan per twee vierkante centimeter.

Hokjes

Magnetische schijven gebruiken schrijf- en leesknoppen om informatie op te slaan en uit te lezen. Deze koppen veranderen (schrijven) of detecteren de richting van het magnetische veld in een dunne filmlaag. Ieder bit heeft zijn eigen hokje op de schijf. Bij de Microdrive loopt het magnetische veld parallel aan het oppervlak van de film. Als de hokjes te klein worden, kan het magnetische veld in een hokje van richting veranderen onder invloed van de buren. Hierdoor kunnen gegevens gewist worden.

We zijn niet verslaafd aan  onze telefoons en hebben  geen ‘digitale detox’ nodig
LEES OOK

We zijn niet verslaafd aan onze telefoons en hebben geen ‘digitale detox’ nodig

Onszelf beschrijven als verslaafd aan onze telefoon werkt contraproductief, betoogt psycholoog Pete Etchells.

IBM denkt nu met magnetische velden die juist loodrecht op de filmlaag staan de capaciteit flink op te rekken. Het team gebruikt daarvoor een magnetische legering van kobalt, chroom en platina. Maar ook hier ligt beïnvloeding van het magnetisch veld op de loer bij verkleining. In dit geval ten gevolge van de temperatuur. Een gewone staafmagneet raakt pas van slag boven 770°C, maar zeer kleine magnetische hokjes kunnen al bij kamertemperatuur verstoord raken.

Bron: De Ingenieur