Het lijmoor veroorzaakt doofheid bij kinderen. Britse onderzoekers hebben een nieuwe oorzaak voor dit plakkerig fenomeen gevonden: opborrelend maagsap.

Een lijmoor is een plakkerig probleem. Kinderen hebben er vaak last van na een ontsteking van het middenoor, de ruimte direct achter het trommelvlies. In dat middenoor hoopt zich een grote hoeveelheid smeer op, een dikke plakkerige vloeistof die je er met een gewoon wattenstaafje niet uit krijgt. De ellende is dat de dikke smeer doofheid veroorzaakt.

Vooral jonge kinderen hebben last van lijmoren. Dit komt doordat het gangetje dat het middenoor met de keel verbindt, de zogenaamde buis van Eustachius, in een nog niet rechtgegroeide knik loopt. Die knik in de buis verstopt het hele zaakje en zo ontstaat het lijmoor. Het zijn niet alleen zaken als bacteriën, virussen en allergie die de productie van grote klodders smeer veroorzaken. Andrea Tasker van de universiteit van Newcastle upon Tyne zegt in The Lancet dat ook maagsap een lijmoor veroorzaakt.

Een duik in het geheim achter vitaal ouder worden: ‘Je kunt veroudering afremmen’
LEES OOK

Een duik in het geheim achter vitaal ouder worden: ‘Je kunt veroudering afremmen’

Hoe kan het dat de ene mens kiplekker 90 jaar wordt, terwijl de andere struikelend van ziekte naar kwaal veel jonger overlijdt? Nemo-tentoonstelling L ...

Tasker en haar collega’s verzamelden het oorsmeer van 54 kinderen met een lijmoor en zagen dat 83% van de oorsmeermonsters grote hoeveelheden van het maagsapeiwit pepsine bevatten. Zij denken dat bij een flinke oprisping het opborrelend maagsap via het verbindingsgangetje in het middenoor terechtkomt. Het plasje maagsap blijft in het middenoor staan en is een ideale voedingsbodem voor bijvoorbeeld bacteriën en dus een lijmoor.

Frederique Melman