Bestraling met infrarood licht kan blindheid na methanolvergiftiging voorkomen.

Nieuwsgierigheid kan een klein kind duur komen te staan. Jaarlijks zijn er vijfduizend kinderen die blind worden nadat zij per ongeluk een fles antivries of schoonmaakmiddel aan de mond zetten. Methanol is de grote boosdoener.

Onderzoekers van de universiteit van Wisconsin hebben nu ontdekt dat bestraling met infrarood licht helpt om oogschade te voorkomen na het drinken van methanol. Zij ontdekten dat deze ratten baat hebben bij bestraling met infrarood licht. Wanneer de beestjes twee en een halve minuut per dag in infrarood licht keken, zwollen hun netvliescellen minder op, zodat de cellen licht beter registeren.

Kunnen ­gedachten de bron zijn van fysieke klachten?
LEES OOK

Kunnen ­gedachten de bron zijn van fysieke klachten?

Sebastiaan van de Water zocht uit hoe wetenschappers het nocebo-effect proberen te begrijpen en onder de duim proberen te houden.

Het drinken van een paar slokken methanol kan al binnen twee dagen blindheid veroorzaken door schade aan het netvlies. De lever oxideert methanol tot methanal, dat zich ophoopt in het oog. Nog niet duidelijk is hoe methanal precies het oog beschadigt. Wetenschappers denken dat methanal de energiefabriekjes van de cel, de mitochondriën, uitschakelt en de oogzenuw beschadigt.

De onderzoekers hopen met infrarood licht ook andere oogziekten te kunnen genezen, zoals staar. Uit eerder onderzoek was al bekend dat de wonden van astronauten sneller genezen na bestraling met speciaal licht. Ook kan het infrarood licht patiënten die chemotherapie ondergaan van zweren in hun mond afhelpen.

Mariëtte Bliekendaal