De grootste deeltjesversneller ter wereld is weer zo goed als nieuw. De kortsluiting die was ontstaan in de Large Hadron Collider (LHC) is opgelost en de volledige herstart is nabij.

Cern-technici onderzoeken de oorzaak van het defect. Foto: Cern
Cern-technici onderzoeken de oorzaak van het defect. Foto: Cern

Iets meer dan een week geleden was er kortsluiting in de bedrading van een van de magneten. Van de mogelijke reparatiemethoden kozen de technici in deeltjesfysica-instituut Cern voor het doorbranden van het metaaldeeltje dat de machine het zwijgen oplegde.

Tijdens het opstarten van de LHC raakte een metaaldeeltje los dat vast kwam te zitten in de diode van een van de supergeleidende magneten. Deze diode is verantwoordelijk voor het afvoeren van de gigantische hoeveelheden energie – tot wel 12.000 ampère – die door supergeleidende kabels loopt, in geval van nood.

De geschiedenis van de  wiskunde is diverser dan je denkt
LEES OOK

De geschiedenis van de wiskunde is diverser dan je denkt

Wiskunde is niet alleen afkomstig van de oude Grieken. Veel van onze kennis komt van elders, waaronder het oude China, India en het Arabisch Schiereil ...

Als deze energie in de magneten verdwijnt door een storing, warmen ze te veel op. De diodes voorkomen dat door de energie een alternatief circuit in te leiden en maken zo onderdeel uit van het veiligheidssysteem.

Smelten

Het stukje metaal zat vast in de verbinding tussen een magneet en zijn diode. Technici onderzochten met behulp van röntgenstraling de omvang van het probleem en besloten dat ze het metaaldeeltje gingen smelten. Het werkte namelijk als een stop: het weerhield de doorloop van stroom. Een hogere hoeveelheid stroom zou het deeltje doen smelten.

En het werkte. Ze joegen bijna 400 ampère door de diode in slechts een paar milliseconden en het metaaldeeltje verdween als sneeuw voor de zon.

Controletests

Vandaag bevestigden de technici dat de kortsluiting daadwerkelijk was verdwenen. Ze zullen nog enkele controletests uitvoeren om de sector van de kortsluiting opnieuw groen licht te geven voor de opstart van de machine. Na de tests zetten ze de laatste stappen voor de volledige herstart en is de grootste deeltjesversneller ter wereld klaar voor zijn nieuwe zoektocht naar elementaire deeltjes.

Lees ook: