Wageningse wetenschappers ontwikkelen een methode om leliebollen lang te bewaren.

Bloembollen bewaren is een lastige klus. Praktijkonderzoek Plant & Omgeving in Wageningen ontwikkelde daarom een methode om leliebollen op het juiste moment in te vriezen en zo de kwaliteit van de bloembol te waarborgen.

Een bloementeler oogst zijn leliebollen elk jaar in september en oktober. Een deel van de najaarsoogst bewaart hij bij temperaturen onder het vriespunt. Die langdurige bollenopslag gebeurt bij -1ºC tot -2ºC. Bij temperaturen boven het vriespunt beginnen de bollen uit te lopen, wat ten koste gaat van de kwaliteit van tak en bloem. Bollen bewaren onder het vriespunt betekent vorstschade door bevriezing van de spruit.

Frans de Waal (1948-2024): ‘Zo speciaal zijn wij mensen niet’
LEES OOK

Frans de Waal (1948-2024): ‘Zo speciaal zijn wij mensen niet’

Primatoloog Frans de Waal is op 14 maart 2024 overleden. In juni 2019 interviewde New Scientist De Waal. De les die hij meegaf: ‘zo speciaal zijn wi ...

Suiker geeft mooiste bloem

Onderzoek wees uit dat de teler de bollen het best in de vriescel kan bewaren als de suikerconcentratie in de cellen van de spruit een maximum heeft bereikt. De suikers werken als antivries. De Wageningse wetenschappers ontwikkelden een methode om dit maximum te bepalen. Met een instrumentje dat de breking van het licht meet, kan de leliekweker het suikergehalte in een druppeltje sap in de spruit bepalen. Hoe hoger de suikerconcentratie, des te groter is de breking van het licht. Een gesuikerde bol geeft de mooiste bloem.

Frédérique Melman