Bremen (D) – In een Europees project ontwikkelden met name Duitse en Griekse instituten en bedrijven samen een techniek waarmee ze perfecte kopieën van oude beelden kunnen vervaardigen.


In een stad als Athene teisteren klimaat en luchtvervuiling duizenden jaren oude beelden en stadsversieringen. Met name de laatste eeuw raakt het oppervlak van marmeren beelden zijn glorie kwijt en vreet de zure regen het gesteente weg. Moderne technieken maken het nu mogelijk om getrouwe kopieën van de oude kunstwerken te maken, zodat toeristen de handvaardigheid van de oude kunstenaars kunnen bewonderen.
Marmer is van oudsher een gewild constructiemateriaal. Egyptenaren, Grieken en Romeinen gebruikten marmer als constructiemateriaal, en voor kunstwerken. Nog steeds vormt de marmerverwerking een belangrijke tak van industrie. Daarbij blijven vele tonnen marmerstof over. Met dit stof fabriceren technici van het Fraunhofer-Institut für Fertigungstechnik und Angewandte Materialforschung kopieën van oude beelden.

Rapid-prototyping
Het Griekse bedrijf Geoanalysis vervaardigde digitale metingen van standbeelden, zoals het hoofd van de godin Hygieia. Het driedimensionale computermodel gebruiken de Duitse technici vervolgens voor het rapid prototyping van het beeld. Daarbij ontstaat het hoofd laag voor laag uit poeder en een bindmiddel. Uit onderzoek bleek dat voor de reconstructie marmerpoeder met deeltjes van 50 tot 100 micrometer het beste resultaat leveren.
Na dit driedimensionale drukken is het beeld nog poreus en is het marmerpoeder losjes aan elkaar gekleefd. Met een vacuümtechniek laten de technici daarom nog meer bindmiddel doordringen in het beeld, waarna een halve dag uitharden, slijpen en polijsten volgt. Het beeld is klaar, en veel goedkoper en volmaakter dan als je het laat maken door een traditionale beeldhouwer. Volgens de makers vormen deze beelden een ideaal alternatief voor het tonen van oude kunstwerken zonder het risico dat ze verder worden aangetast. Een duurzaamheidstest laat zien dat extreme temperaturen, zoutnevels en ultraviolet licht het beeld niet aantasten.

Marmerstof laat zich ook spuitgieten in een mal. Met de Griekse partners ontwikkelden de Duitsers een techniek waarbij bijvoorbeeld miniaturen van de Acropolis zich in serie laten vervaardigen. Zo kunnen straks ook toeristen die de Olympische Spelen bezoeken uit marmerstof vervaardigde replica's mee naar huis nemen.

Erick Vermeulen