Het wemelt inmiddels van de rovers op planetoïde Ryugu. JAXA, de nationale ruimtevaartorganisatie van Japan, plaatste vandaag een derde lander op de ruimterots. 

MASCOT
MASCOT maakte deze foto op weg naar het oppervlak van Ryugu. Rechtsboven is de schaduw van de rover te zien.
Bron: MASCOT Lander

MASCOT is de grootste van vier landers die ruimtesonde Hayabusa 2 in de loop van haar missie op de planetoïde zet. MASCOT is dertig centimeter breed en twintig centimeter hoog, en weegt minder dan tien kilogram. Net als zijn twee voorgangers gebruikt MASCOT geen wielen om zich over het planetoïde-oppervlak te bewegen. In plaats daarvan heeft de rover een metalen arm waarmee hij zich afzet tegen de ondergrond. Zo zal MASCOT de planetoïde al hoppend verkennen.

MASCOT heeft flink wat meetapparatuur aan boord. De rover is uitgerust met een camera, sensoren om de temperatuur van het oppervlak en het omringende stof te meten, een spectrometer om te onderzoeken waar dat stof uit bestaat, en een meter om het magnetisch veld van Ryugu te bepalen.

We zijn niet verslaafd aan  onze telefoons en hebben  geen ‘digitale detox’ nodig
LEES OOK

We zijn niet verslaafd aan onze telefoons en hebben geen ‘digitale detox’ nodig

Onszelf beschrijven als verslaafd aan onze telefoon werkt contraproductief, betoogt psycholoog Pete Etchells.

‘Ook ruimtesonde Hayabusa zal monsters nemen van de planetoïde, maar daarbij zal het oppervlakte beschadigen’, zegt MASCOT-onderzoeksleider Ralf Jaumann. ‘MASCOT geeft ons daarentegen monsters van het onbeschadigde oppervlak.’

Haastklus

De andere landers op Ryugu zijn uitgerust met zonnepanelen. MASCOT heeft deze luxe niet. Dat betekent dat de rover slechts 16 uur heeft om zijn werk te doen. Daarna is de accu leeg. De kleine rover stort zich nu dus in een stormloop, om snel rond te tuimelen en de nodige metingen te verrichten op drie verschillende plekken.

‘Het is een stressvolle dag, voor ons en voor MASCOT’, zegt Jaumann. ‘De rover moet alles zelf doen, wij hebben er geen controle over. We kunen alleen hopen dat we hem goed geprogrammeerd hebben voor alle mogelijke omstandigheden.’

De onderzoekers hopen dat uit de metingen van MASCOT zal blijken waar Ryugu van gemaakt is. Dat kan onthullen hoe de ruimterots is ontstaan. Omdat planetoïden als Ryugu overblijfselen zijn van het vroege zonnestelsel, kan dit ons ook helpen de geschiedenis van de planeten in kaart te brengen.

Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.