Robots zijn een steeds belangrijker deel van ons leven. Maar over de interactie tussen mens en robot is nog niet veel bekend. In een experiment werd gekeken of mensen adviezen van robots opvolgen.

Bij dit experiment werd de robot iCub gebruikt. Foto: Jiuguang Wang
Bij dit experiment werd de robot iCub gebruikt.
Foto: Jiuguang Wang

Het Institut des Systèmes Intelligents et de Robotique in Parijs, nodigde 56 mensen uit voor een experiment. De deelnemers moesten tijd doorbrengen met de mensachtige robot iCub. De wetenschappers wilden meer inzicht krijgen in hoeverre mensen vertrouwen hebben in robots.

Samenwerking

‘Nu we robots steeds vaker tegenkomen op de werkvloer, is dat een belangrijke vraag,’ zegt Serena Ivaldi die het onderzoek leidt. ‘Voor een succesvolle samenwerking tussen mens en robot, moeten mensen vertrouwen hebben in hun machinale collega’s.’

We zijn niet verslaafd aan  onze telefoons en hebben  geen ‘digitale detox’ nodig
LEES OOK

We zijn niet verslaafd aan onze telefoons en hebben geen ‘digitale detox’ nodig

Onszelf beschrijven als verslaafd aan onze telefoon werkt contraproductief, betoogt psycholoog Pete Etchells.

‘We willen erachter komen of mensen vertrouwen hebben in robots en we willen weten wat mensen verwachten van een robot,’ zegt Ivaldi.

Dag aan zee

Het team van Ivaldi stelde eerst een vraag aan een deelnemer. Sommige van deze vragen waren heel duidelijk: ‘Welke toon klinkt hoger?’ Of: ‘Welke van deze twee objecten is het zwaarst?’ Andere vragen waren genuanceerder: ‘Welke van deze twee dingen wil je meenemen voor een dag aan zee?’

Daarna gaf de robot antwoord op de vraag. Dit antwoord werd aangestuurd door een onderzoeker achter de schermen. Die zorgde ervoor dat het antwoord van de robot altijd anders was dan dat van de deelnemer. Na de reactie van de robot, werden de deelnemers gevraagd of ze hun antwoord nog wilden veranderen.

Overtuigen

In de meeste gevallen bleven de mensen bij hun eerste keuze. Tot Ivaldi’s verrassing probeerden sommige mensen zelfs de robot ervan te overtuigen dat hun antwoord het juiste was, alsof zij spraken tegen een mens.

Sommige deelnemers veranderden hun antwoord nadat ze de reactie van de robot hadden gehoord. Bij meetbare antwoorden gingen dertien mensen met het antwoord van de robot mee. Slechts drie deelnemers lieten zich door de robot overhalen als het om sociale vragen ging. Robots worden dus nog lang niet gezien als autoriteit.

Intelligentie

Mensen reageren anders op autonome robots anders dan op computers en machines. ‘Misschien komt dat doordat ze weten dat robots een bepaalde intelligentie hebben,’ zegt Aaron Steinfield van Carnegie Mellon University in Pennsylvania.

Als we robots zo ontwerpen dat hun functie duidelijk is, wekken ze meer vertrouwen op. Mensen begrijpen dan beter bij welke taken ze op de robot kunnen rekenen, zegt Ivaldi. Bij ingewikkelde of stressvolle situaties is dat belangrijk, vooral wanneer een robot beter is in het uitvoeren van een taak dan een mens.

Reddingsacties

Steinfeld onderzocht hoe mensen reageren wanneer ze met een robot samenwerken bij opsporings- en reddingsacties. Hieruit bleek dat mensen de robot eerder vertrouwden wanneer ze deze correct zagen handelen. De mensen lieten de robot dan in de automatische stand staan en veranderden ze niet naar handmatige besturing. ‘Een robot waar je van op aan kunt, geeft mensen meer vertrouwen. En zo hoort het ook,’ zegt hij.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Lees verder: