De plek waar honderd jaar geleden poolverkenners hun tent opsloegen, is teruggevonden. Het kamp, dat zich bevindt op de zuidelijkste actieve vulkaan ter wereld, is waarschijnlijk gebruikt door leden van de beruchte Terra Nova-expeditie.

Foto uit het archiefClive Oppenheimer, een vulkanoloog die onderzoek doet naar Mount Erebus, stuitte tijdens zijn pauze op een opvallende ring van stenen. Hij vermoedde dat hij de plek had gevonden waar een eeuw geleden leden van de Terra Nova-expeditie (1910-1913) hun kamp opsloegen. Een vergelijking van de locatie met archieffoto’s uit 1912 lijkt dit vermoeden nu te bevestigen.

Wat gebeurt er als de permafrost ontdooit?
LEES OOK

Wat gebeurt er als de permafrost ontdooit?

Door de opwarming van de aarde dooit de permafrost in rap tempo. Aardwetenschapper Niek Jesse Speetjens deed onderzoek naar de gevolgen.

In 1910 leidde de Britse ontdekkingsreiziger Robert Falcon Scott een expeditie naar de geografische Zuidpool. Het doel: als eerste mens de pool betreden. Scott bereikte zijn bestemming op 17 januari 1912, maar ontdekte daar dat de Noorse verkenner Roald Amundsen hem voor was geweest. Op de terugweg raakte Scotts team overvallen door bittere weersomstandigheden, waardoor ze de terugweg nooit voltooide. Alle expeditieleden stierven.

De internationale conserveringsorganisatie Antarctic Heritage Trust zal het gevonden kamp verder onderzoeken. Zij zullen ook de rest van het gebied uitkammen, op zoek naar voorwerpen die in 1912 zijn achtergelaten. Dankzij het extreem koude en droge klimaat van Antarctica zijn zulke voorwerpen mogelijk nog in goede staat.

Ans Hekkenberg

Afbeelding: Picture Library, Scott Polar Research Institute, University of Cambridge