Amsterdam (NL) – De afgelopen week vond in NEMO (voorheen newMetropolis) de 12e Europese wedstrijd Jonge Onderzoekerswedstrijd plaats.

Jonge onderzoekers uit 32 Europese landen en gasten uit Japan, Korea en de VS deden van 18 tot en met 23 september mee aan de 12th European Union Contest for Young Scientists. Een internationale jury van prominente wetenschappers beoordeelde de zestig bijdragen.

De European Union Contest for Young Scientists is een initiatief van de Europese Unie. Elk jaar organiseert een andere lidstaat het evenement. Dit jaar verzorgde de Stichting de Jonge Onderzoekers Nederland (DJO) de organisatie.

‘Fossiele samenwerking is nodig voor een snelle energietransitie’
LEES OOK

‘Fossiele samenwerking is nodig voor een snelle energietransitie’

Universiteiten moeten hun samenwerking met de fossiele industrie niet stopzetten, vindt scheikundige Marc Koper. Dat vertraagt de energietransitie.

Twaalf juryleden interviewden en bekeken in het sciencecentre NEMO gedurende drie dagen zestig projecten. Nadat vervolgens de deelnemers drie dagen lang kennismaakten met Nederland, volgde op zaterdag 23 september de prijsuitreiking. Naast de diverse geldprijzen, oplopend tot 5000 euro, waren er ook enkele speciale prijzen zoals excursies naar Europese onderzoeksinstellingen.

Diverse Nobelprijswinnaars waren bij de prijsuitreiking aanwezig, waaronder Sir Harry Kroto (scheikunde, 1996), Gerard ’t Hooft (natuurkunde, 1999), Benjamin Mottleson (natuurkunde, 1975) en Erwin Neher (geneeskunde en fysiologie, 1991).

ot de eerste prijswinnaars behoorden Grzegorz Niedzwiedzki (20), die vanaf 1996 gefossiliseerde pootafdrukken van dinosauriërs verzamelde en diverse soorten daarmee heeft kunnen herkennen. De Britse deelneemsters Joanne Daniel (18), Gemma Dawson (18), Ally Wilkie (18) kregen een prijs voor hun ontwerp van een wegwerpapparaat voor het uitvoeren van proeven. Ze bedachten een siliconenzak waarmee de farmaceutische industrie experimenten met gistingsmiddelen kan doen. Hun vinding is licht en ter plaatse steriliseerbaar. Inmiddels zijn er aan kunststoffabrikanten al octrooien op dit ontwerp verleend.

Nickoloz Tchankoshvili (18) uit Geörgie won een eerste prijs met zijn presentie van het observeren en beschermen van vleermuizen in Georgië. Hij is daarmee een pionier in Geörgie en heeft laten zien dat de situatie voor de vleermuizen alarmerend is.

Winnaars van de tweede prijs zijn Vaclav Rehék(19) uit Tsjechië, Janez Langus (18) uit Slovenië en Jasmine Roya Djannatian (19) uit Duitsland. Sarah Broadbent (16) en Sofie Jacobsen (18) van de Internationale School in het Noord-Hollandse Bergen wonnen de alumniprijs voor hun onderzoek naar het hergebruik van kartonnen drankverpakkingen.

Volgend jaar vindt de Europese wedstrijd plaats in Noorwegen.