Hubble toont onzichtbare sterrenstelsels

De ruimtetelescoop Hubble ‘kijkt’ dieper dan ooit. Het is voor het eerst dat er beelden zijn gemaakt van sterrenstelsels die meer dan 12 miljard lichtjaren van ons vandaan staan. 

Hubble Frontier Field Abell 2744 Bron: NASA/ESA
Hubble Frontier Field Abell 2744
Bron: NASA/ESA

De foto met het sterrenstelsel Abell 2744 op de voorgrond, toont enkele van de zwakste en jongste stelsels die ooit in de ruimte zijn gedetecteerd, zo meldt Nasa in een persverklaring.

De immense zwaartekrachtwerking van Abell 2744 werd gebruikt als een soort lens om de sterrenstelsels op de achtergrond te vergroten en helderder uit te laten komen. Vanwege de gravitatielenzen worden de stelsels zo’n tien tot twintig keer groter dan dat ze normaalgesproken zijn, hetzelfde geldt voor de helderheid. Hubble onthult daarmee zo’n 3.000 sterrenstelsels die zich op de achtergrond van Abell 2744 bevinden.

Hubble’s vergezichten in combinatie met beelden van Spitzer en Nasa’s Chandra X-ray Observatory worden gebruikt om nieuw licht te werpen op de oorsprong en evolutie van sterrenstelsels en hun bijbehorende zwarte gaten.

Over de auteur

Michelle Barendse

Afstuderend journalist en redactielid van New Scientist. Mijn interessegebieden: mens en maatschappij (met name de gezondheid, het brein en psychologische aangelegenheden) ruimte en technologie. Nieuwsgierig en leergierig.2 Reacties

  • Eddy

    | Beantwoorden

    Wow, toch iedere keer weer indrukwekkend om te horen hoe er op allerlei manieren toch weer verder en met scherper beeld in het universum gekeken wordt. Deze Hubble telescoop heeft tot nu toe al fantastische plaatjes opgeleverd. Maar wat kijk ik toch enorm uit naar de volgende generatie telescopen zoals de ‘James Webb Space Telescope’ die nog weer verder het heelal in zal kunnen kijken met nog betere kwaliteit beelden. Nog even wachten tot 2018 helaas…

  • Frank Brugman

    | Beantwoorden

    Indrukwekkend hoor!

Plaats een reactie