Delft (NL) – De faculteit Technische Natuurkunde van de TU Delft heeft een bril ontwikkeld om beter te horen in rumoerige situaties, zoals op feestjes of recepties. Dr Rinus Boone, medewerker van het eerste uur, licht toe: “De huidige hoortoestellen functioneren het slechtst in de situaties waarin ze het hardst nodig zijn.”

Kleine microfoontjes in het montuur versterken selectief het geluid in het blikveld van de drager. Dankzij het stereo-effect is duidelijk uit welke richting het geluid komt. Proefpersonen in het Dijkzigt Ziekenhuis (Rotterdam) konden met hoorbril een gesprek in rumoerige omstandigheden veel beter verstaan dan zonder hoorbril. De Delftse onderzoekers werken al sinds 1987 aan de ontwikkeling van de hoorbril als aanvulling op een normaal hoorapparaat. Essilor, bekend van de Varilux-glazen, gaat binnen een paar maanden een proefoplage van de verkoopbare versie testen.

Stefan Verhaegh

Op eigen houtje fitnessen oorzaak van veel blessures
LEES OOK

Op eigen houtje fitnessen oorzaak van veel blessures

Een op de vijf Nederlanders doet aan fitness. Dat leidt tot een miljoen blessures per jaar. Bewegingswetenschapper Lisa Noteboom onderzocht hoe die ku ...