De Japanse ruimtesonde Hayabusa 2 is succesvol afgedaald naar het oppervlak van planetoïde Ryugu en heeft daar een eerste bodemmonster verzameld. In eerste instantie stond deze monstermissie gepland voor oktober 2018, maar omdat het terrein van Ryugu onregelmatiger bleek te zijn dan verwacht, moesten de missieleiders de actie uitstellen.

Ryugu is bezaaid met keien, wat de missieleiders dwong te mikken op een cirkelvorming gebied van zes meter breed. De landing moest heel precies gebeuren. Donderdagnacht, rond middernacht, bevestigde het team dat de ambitieuze landingsmanoeuvre was gelukt.

Kogels en explosieven

Toen Hayabusa 2 het oppervlak van de planetoïde raakte, vuurde hij een vijf gram wegende kogel af van het materiaal tantaal. Die kogel boorde zich in de bodem en maakte daar deeltjes los die Hayabusa 2 vervolgens verzamelde.

Heino Falcke fotografeerde als eerste een zwart gat: ‘Nog mooier dan ik al die tijd had verwacht’
LEES OOK

Heino Falcke fotografeerde als eerste een zwart gat: ‘Nog mooier dan ik al die tijd had verwacht’

Heino Falcke, hoogleraar radioastronomie, maakte in 2019 de eerste foto van een zwart gat. Op dit moment doet hij onderzoek n ...

Daarna steeg de sonde weer op. Hayabusa 2 knipte toen onderstaande foto. Op het kiekje is de schaduw van de ruimtezonde te zien en een zwarte plek waar de stuwraketten het oppervlak verschroeiden.

Hayabusa 2
De schaduw van Hayabusa 2. Beeld: JAXA

De missiewetenschappers willen nog twee monsters verzamelen voordat Hayabusa 2 terugkeert naar de aarde. De derde verzamelactie zal de meest verwoestende zijn: de sonde zal dan met behulp van explosieven een krater in de asteroïde blazen, zodat hij materiaal kan oppikken dat zich onder de bovenste laag bevindt.

De bevindingen van Hayabusa 2 zullen interessant zijn voor bedrijven die hopen ooit waardevolle grondstoffen te winnen op planetoïden.