Grootste zonne-energiecentrale ter wereld online

De grootste zonne-energiecentrale ter wereld, Topaz, is sinds kort online. De zonnefabriek produceert meer dan 500 megawatt aan vermogen.

Bovenaanzicht van Topaz. Bron: Center for Land Use Interpretation
Bovenaanzicht van Topaz.
Bron: Center for Land Use Interpretation

Topaz bestaat uit 9 miljoen zonnepanelen die samen een oppervlak van bijna 25 vierkante kilometer beslaan in de woestijn van Californië. De centrale zal zo’n 550 megawatt aan vermogen opwekken. Dat is genoeg om zo’n 160.000 huishoudens van stroom te voorzien.

De bouw van de centrale is twee jaar geleden gestart, en zou naar verwachting drie jaar duren. De centrale is dus een stukje vroeger online dan verwacht. Het bouwproject kostte 2,5 miljard dollar.

Ivanpah versus Topaz

Topaz is niet de eerste mega-zonnecentrale in Californië. In de Mojavewoestijn ligt ook Ivanpah, een centrale die bestaat uit 170.000 draaibare spiegels. Zij  weerkaatsen het zonlicht naar een grote centrale toren, waarin water verhit tot stoom. De stoom brengt op zijn beurt turbines in beweging.

Milieuorganisaties bekritiseerden het gebruik van spiegels, omdat het intense, gefocusseerde zonlicht schadelijk is voor het wild dat er leeft. Vooral vogels zouden veel te lijden hebben van de spiegels. Topaz verschilt hier duidelijk in: deze centrale gebruikt geen spiegels, maar fotovoltaïsche zonnecellen.

Record

Topaz zal waarschijnlijk niet lang recordhouder zijn. Momenteel bouwt het energiebedrijf MidAmerican Solar volop aan hun volgende centrale, Solar Star. Deze centrale zal, zodra hij online gaat, een vermogen hebben van bijna 580 megawatt. Volgens de planning is de centrale volgend jaar af.

Lees ook:

2 Reacties

 • Menno Poelsma

  | Beantwoorden

  Omdat er experimenten bezig zijn met aardwarmte (infra rood) licht op te vangen en om te zetten in elektriciteit, vroeg ik mij af valt dat niet te combineren met zonne energie. Doordat de fotocellen op het scherm worden uitgeschakeld snacht, s en aan de onderkant van het scherm worden aangeschakeld, die de infra rode straling uit het elektromagnetisch spectrum dan opvangen enz. En omgekeerd.

  • Steven

   | Beantwoorden

   Dat gaat niet lukken. Panelen bedoeld voor zonlicht zijn niet geschikt voor ir-straling. Verder zit echte aardwarmte (hoge temperaturen) diep onder het aardoppervlak. De ir-straling daarvan is niet aanwezig aan het oppervlak, net zomin als je licht van een lamp in een mijn of grot aan het aardoppervlak ziet. Aan het oppervlak heb je ir-straling die de grond uitstraalt. Omdat de temperatuur van de grond nauwelijks verschilt van de temperatuur van het zonnepaneel is daar geen energie uit te winnen (2e hoofdwet).

Plaats een reactie