Wetenschappers hebben de grootste en meest verwoestende meteorietinslag ooit gevonden in Australië. De meteoriet brak tijdens zijn val in tweeën, wat een gigantische dubbele krater opleverde.

De meteoriet die 66 miljoen jaar geleden de aarde trof, zorgde voor meer diversiteit in de bossen.  Bron:
De meteoriet brak in twee stukken en leverde zo twee gigantische kraters op.

Van de kraters is op het oppervlak niets meer te zien, rapporteren de onderzoekers. Geologische processen hebben de inslag begraven. Maar wie dieper graaft, zo’n 30  kilometer onder het oppervlak, vindt duidelijk bewijs van de crash in stenen die 300 tot 600 miljoen jaar oud zijn. Hier is steen veranderd in glas: een teken dat de ruimterotsen zich met enorm veel energie, hitte en druk in de aarde boorden. Uit nader onderzoek bleek ook dat er bulten zitten in de aardmantel, de dikke steenlaag direct onder de korst. De bulten zijn een soort littekens van de impact.

Europees-Japanse satelliet gaat wolken onderzoeken om klimaatmodellen te verbeteren
LEES OOK

Europees-Japanse satelliet gaat wolken onderzoeken om klimaatmodellen te verbeteren

Ondanks hun ogenschijnlijke alledaagsheid is er nog veel onbekend over wolken en hun invloed op ons klimaat. De Europees-Japanse Earthcaresatelliet mo ...

Twee inslagen

De inslag beslaat een gebied met een doorsnee van bijna 400 kilometer, in het midden van Australië. De brokstukken van de meteoriet moeten elk meer dan 10 kilometer groot zijn geweest om zo’n gaten in de aarde te slaan. De impact zou vele diersoorten de das om moeten hebben gedaan, zo zegt onderzoeker Andrew Glikson in een persverklaring. De wetenschappers hebben de impact echter nog niet weten de rijmen met een van de bekende massa-extincties. Dat doet Glikson vermoeden dat de impact nog een stuk ouder is dan verwacht.

Veel groter dan de dinokiller

De beroemdste meteorietinslag is die van de Chicxulubkrater. Deze crash luidde 65 miljoen jaar geleden mogelijk het einde van de dinosauriërs in. De Chicxulub-meteoriet is echter een kleintje vergeleken met de Australische meteoriet. De krater, afkomstig van een enkele ruimterots van 10 kilometer, is ‘maar’ 180 kilometer breed.

Lees ook: