Amsterdam (NL) – De gezamenlijke projectaanvraag van de afdeling Farmacochemie van de Vrije Universiteit Amsterdam en de firma Screentec BV in Leiden resulteerde in een bonus van maar liefst één miljoen gulden. Het Ministerie van Economische Zaken steunt hiermee het onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen.

Binnen een Amsterdams-Leids project gaan wetenschappers nieuwe technieken ontwikkelen en gebruiken om kandidaat-geneesmiddelen sneller te screenen en selecteren. Zo speelt het project in op de ontwikkelingen in de farmaceutische industrie om belangrijke gegevens over nieuwe geneesmiddelen sneller te verzamelen.

Bij het ontwikkelen van een nieuw medicijn is het erg belangrijk om alle eigenschappen van het middel op een rijtje te hebben staan. Waar in het lichaam werkt een medicijn? Hoe werkt het? Welke dosis is ervan nodig? En wat voor gevolgen heeft het middel?. Het lichaam kan medicijnen namelijk omzetten in andere stoffen. Deze omzettingsproducten, ook wel ‘metabolieten’ genoemd, kunnen de gewenste werking van het medicijn hebben, maar kunnen ook giftig zijn. Het is van belang om alle metabolieten van elk medicijn in kaart te brengen.

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’
LEES OOK

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’

Medisch bioloog Yvette van Kooyk wil het immuunsysteem leren kankercellen aan te vallen door hun suikerjas-vermomming weg te knippen.

Sneller en minder veel

Op dit moment komen de testen om de specifieke werking van een middel te bepalen pas in een laat stadium tijdens de ontwikkeling van een medicijn aan bod. Hierdoor leidt een negatieve uitslag vaak tot onnodig hoge kosten en tijdsverlies.

In het project van de VU en Screentec BV zullen onderzoekers dezelfde apparaten gebruiken als voorheen, maar nu met een belangrijke uitbreiding. De extra toegevoegde ‘biological and metabolic profiling unit’ kan veel meer soorten metabolieten opsporen. Ook gaat dit opsporen sneller en volstaan kleine hoeveelheden om de eigenschappen van de stoffen in kaart te brengen.

Ellen Althuizen