Gezonde cellen beschermen hun kankerachtige buurcellen tegen chemotherapie. Dit doen ze door het immuunsysteem aan te wakkeren.

Chemotherapie doodt cellen door het DNA te beschadigen. Echter, dezelfde stoffen stimuleren ook gezonde cellen rondom de tumor om interleukine-6 uit te scheiden. Dit eiwit spoort het immuunsysteem aan tot actie, waardoor het hard gaat vechten tegen de DNA-beschadiging, aldus biologen Luke Gilbert en Michael Hemann van het Massachusetts Institute of Technology. De onderzoekers beschreven hun resultaten vandaag in het gerenommeerde tijdschrift Cell.

De biologen gaven chemotherapie aan muizen met lymfklierkanker. In de zwezerik, een immuunorgaan dat vooral belangrijk is in de jeugd, bleven echter 6,5 keer zoveel kankercellen over dan op andere plekken. De muizen bleken extra veel Interleukine-6 in dit orgaan te hebben.

Een duik in het geheim achter vitaal ouder worden: ‘Je kunt veroudering afremmen’
LEES OOK

Een duik in het geheim achter vitaal ouder worden: ‘Je kunt veroudering afremmen’

Hoe kan het dat de ene mens kiplekker 90 jaar wordt, terwijl de andere struikelend van ziekte naar kwaal veel jonger overlijdt? Nemo-tentoonstelling L ...

De biologen behandelden vervolgens andere zieke muizen met chemotherapie en een eiwit dat de uitscheiding van interleukine-6 remt. Van deze muizen ging de laatste na 18 dagen dood, terwijl de laatste muis die alleen chemotherapie kreeg, al na zes dagen was overleden.

Na een veelbelovend resultaat met muizen, besloten de onderzoekers om het ook op mensencellen uit te proberen. Ze kozen leverkankercellen omdat er veel interleukine-6 rond dit soort kanker te vinden is en omdat dit type behoorlijk resistent is tegen chemotherapie. Een behandeling met chemotherapie en interleukine-6-remmers bleek ongeveer tien keer effectiever dan chemotherapie alleen.

Chemotherapie zorgt vaak voor een drastisch geslonken gezwel, maar vaak komen de tumoren terug. Veelal zijn ze dan moeilijker uit te roeien met chemotherapie. De onderzoekers hopen met hun ontdekking patiënten langer kankervrij te houden.

Liz Brower